Ålbæk

Stædig sommerhus-ejer ramte muren

Lars Hougesen har brugt alle klageinstanser og flere hundrede tusinde kroner på at få lov at beholde ulovligt byggeri, men landsretsdom gik ham imod

Lars Hougesen foran et par af de omstridte bygninger ved sin sommerbolig i Aalbæk. Arkivfoto: Kurt Bering

Lars Hougesen foran et par af de omstridte bygninger ved sin sommerbolig i Aalbæk. Arkivfoto: Kurt Bering

AALBÆK:- Set i bakspejlet har det da ikke været besværet værd, siger Lars Hougesen, sommerhusejer i Aalbæk.

Gennem 18 år har han ligget i krig med Frederikshavn Kommune og den tidligere Skagen Kommune.

Lige så længe har han med stædig vedholdenhed bygget terrasser, brændeskur, udhuse, læmure og overdækninger omkring sit sommerhus på Lyngstien 11 i Aalbæk.

Nu tegner det til, at han skal have fat i brækjernet for at rive det meste ned igen.

Hougesen har nemlig i landsretten tabt en sag, han har anlagt mod Frederikshavn Kommune.

Baggrunden for sagen er, at kommunen i 2012 krævede "lovliggørelse" af en række forhold om bygningers afstand til skel, højden på terrasser, bebyggelsesprocent og antallet af bygninger på matriklen, der ligger i et sommerhusområde syd for Aalbæk.

Hougesen skal betale 100.000 kr. til dækning af kommunens sagsomkostninger.

Det beløb kommer oven i hans egne udgifter til bl. a. advokat. Ifølge ham yderligere ca. 400.000 kr.

- Det er svært at slås med en kommune, erkender han.

- Jeg havde regnet med at vinde i mindst 70 procent af forholdene i landsretten på grund af nye beviser og min advokats afsluttende procedure, siger han.

Men efter tre måneders ventetid kom det skuffende resultat i form af en domsudskrift, som var en stadfæstelse af dommen ved byretten i Hjørring to år tidligere.

I strid med nabo

Byggesagerne på Lyngstien 11 går som nævnt tilbage til dengang Aalbæk var en del af den gamle Skagen Kommune. Konflikten blev tilspidset, da byggesagsbehandlingen flyttede til Frederikshavn efter kommunesammenlægningen.

Kommunen fik, bl. a. via en nabo, kendskab til, at der ikke bare var bygget uden tilladelse, men at der også foregik ulovlig anvendelse af bygninger på Lyngstien 11. En af de mere bizarre episoder opstod, da kommunen med politiets bistand skaffede sig adgang til matriklen og opdagede, at der, godt skjult bag brænde i et brændeskur, var indrettet et fuldt udstyret toilet.

Hougesen modtog flere påbud om lovliggørelse af de nye småbygninger på grunden. Han mente selv, han havde retten på sin side og fortsatte med at bygge terrasser og læmure efter at have klaget til både den daværende tilsynsmyndighed, statsamtet, og Naturklagenævnet over kommunens håndtering af sagen. Han fik medhold i, at kommunen ikke havde gjort sit forarbejde godt nok. Den måtte derfor i gang med en gennemgang af omfanget af dispensationer og ulovligt byggeri i hele området. En undersøgelse, som førte til en række nye sager mod andre sommerhusejere.

Hjem til dialog

En håndfuld af de nye sager har afventet udfaldet af Hougesens sag.

Lars Hougesen er udlandsdansker.

- Når jeg kommer hjem til december, vil jeg prøve at komme i dialog med kommunen, siger han fra sit domicil i Frankrig.

- Sagen er færdig for mit vedkommende. Jeg orker heller ikke at slås mere med dem. Men jeg vil jo gerne have lov at beholde så meget som muligt af det, jeg har bygget.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.