Udland

Stalins by fejrer krigshistoriens største slag

Volgograd, der i dagens anledning er omdøbt Stalingrad, fejrer militær triumf, der kostede to millioner livet.

Stalins by fejrer krigshistoriens største slag

Den russiske by Volgograd, der i dagens anledning er omdøbt Stalingrad, har fra morgenstunden fejret 70-året for verdens største militærslag, der kostede næsten to millioner mennesker livet.

Det var for 70 år siden, at Sovjetunionens røde hær nedkæmpede den tyske nazihær og lagde grunden til Tysklands endelige nederlag i 1945.

Bybusser i Volgograd er prydet med billeder af den sovjetiske diktator, Josef Stalin, som i eftertiden - og uden for Rusland - er blevet stemplet som en massemorder med millioner af menneskeliv på samvittigheden.

- Vi vil forsvare vores land ved at mindes dette store slag ved Stalingrad - vores store sejr, siger vicepremierminister Dmitrij Rogosin i en tale til krigsveteraner lørdag morgen på den centrale plads i Volgograd, skriver nyhedsbureauet AFP

Præsident Vladimir Putin vil senere lørdag møde op for at deltage i højtideligheden.

Russiske tv-kanaler vil hele dagen og den kommende uge sende programmer, der mindes 70-året for slaget.

Blandt russere mindes Stalingrad som et enestående øjeblik i Ruslands historie, hvor mod og udholdenhed omsider drev nazisterne på flugt, efter at de havde myrdet millioner af sovjetborgere under deres fremtog.

Kampene i Stalingrad blev ført fra hus til hus, fra gade til gade, og der blev med vildskab kæmpet tæt med skydevåben og bajonetter.

Det er ubestrideligt, at Stalingrad blev et vendepunkt. Det var første gang, at nazisterne for alvor led nederlag under deres erobringskrige.

Det fik stor betydning for de vestlige magter, der året efter var i stand til at invadere det tysk-besatte Frankrig.

Den totalt ødelagte by Stalingrad blev i 1961 omdøbt Volgograd, efter de sovjetiske ledere havde erkendt de enorme forbrydelser, som Stalin stod bag i de mange år, han sad som landets leder.

Metoderne til at nedkæmpe nazisterne var på hans ordre ekstraordinært brutale.

Det var kendt, at efterretningsofficerer i navnlig Stalingrad havde ordre til på stedet at henrette sovjetiske soldater, der vaklede eller forsøgte at trække sig tilbage.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.