Udland

Stalins omdømme er i bedring hos russerne

På 60-års-dagen for Josef Stalins død bliver tyrannen fra Kreml mere og mere populær blandt russerne.

Stalins omdømme er i bedring hos russerne

Josef Stalin var en mand, som omgivelserne var forsigtig med.

Han sendte sine modstandere i Gulag-fangelejre i Det Fjerne Østen, han tvangskollektiviserede Sovjetunionen og udløste katastrofal hungersnød.

Millioner af russere blev dræbt under Den Store Fædrelandskrig, som Sovjetunionen udkæmpede mod Nazityskland, og hvor Stalin stod fast på en brutal og konsekvent forsvarspolitik.

Tilbagetrækning var ikke en mulighed.

Tirsdag den 5. marts er det 60 år siden, at Stalin døde som 72-årig, og årsdagen er noget, der optager russerne.

Der har været tv-programmer om ham, debataftener, konferencer og meget mere, og det er, som om det ikke er tyrannen, der mindes. Det er nationalisten, manden der kunne samle Rusland.

- Han er ikke længere en blodtørstig diktator, men næsten Jesus Kristus, skriver kommentatoren Nikolaj Svanidse spydigt ifølge det tyske nyhedsbureau dpa i boulevardavisen MK.

En meningsmåling, der er lavet af den internationale tænketank Carnegie Endowment, siger, at 42 procent af russerne mener, at Stalin er den mest prominente historiske person, de kender.

I Georgien, hvor Stalin blev født, siger 45 procent af indbyggerne, at de ser positivt på ham.

En af forskerne fra Carnegie, Lev Gudkov, siger, at det er i de seneste 13 år, hvor Vladimir Putin har været præsident eller premierminister i Rusland, at beundringen for Stalin er taget til.

Gudkov siger ifølge avisen Moscow Times, at Putin har introduceret en autoritær politisk orden, der har brugt Stalin som model for nationalisme og styrke.

I stedet for at henvise til blodsudgydelser og terror har Kreml under Putin brugt Stalin til at henvise til sejren over Hitler og til national samling, mener Gudkov.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.