Stamceller ændrer sig til blodceller i zebrafisk

Forskere har brugt nye billedteknikker til at følge stamcellers rejse gennem blodårerne i en nyfødt, gennemsigtig zebrafisk

Arkivfoto

Arkivfoto

VERDEN:Man har i flere år vidst, at knoglemarvstransplantationer kan bruges til at behandle sygdomme i blodet og i knoglemarven, som for eksempel leukæmi. Men man har ikke vidst helt præcis hvorfor.

Når man laver en knoglemarvstransplantation, foregår det ligesom en blodtransfusion. De nye stamceller fra donoren transporteres gennem blodet rundt i kroppen og ind i knoglemarven, der har en stor gennemstrømning af blod.

På mystisk vis ved stamcellerne, at de skal sætte sig i knoglemarven og danne ny marv. Nu er forskere på Harvard University blevet klogere på processen, skriver Videnskab.dk.

Foster fra zebrafisk

De har kigget på et foster fra den gennemsigtige zebrafisk. Her har de fulgt stamcellernes fødsel og rejse gennem blodårerne, og hvordan de sætter sig fast og producerer nye celler, som flyder med blodet, sætter sig fast andre steder og gentager processen.

Stamcellerne, der danner blod, starter med at flyde rundt i årerne sammen med blodcellerne. Stamcellerne har nogle receptorer, som reagerer, når den kommer i kontakt med blodårens celler, og det gør stamcellen i stand til at sætte sig fast på blodårens væg.

Fiskens nyre - menneskets knoglemarv

Den stamcelle, som du kan følge i videoen på Videnskab.dk, sætter sig fast et sted i zebrafiskens hale. Her går stamcellen i gang med en proces, hvor den skifter form, så den kan kravle ud gennem blodårens væg. Herude vil den gerne nærme sig en slags celler kaldet stromaceller.

Stromaceller er bindevævsceller, der blandt andet sidder i vores organer og i vores knoglemarv. Når stamcellen får kontakt til stromacellen bliver den ‘pakket ind’ af en blodårecelle, som holder den fast i positionen.

Her begynder stamcellen at dele sig, og den ene stamcelle løber igennem blodårecellen over i blodbanen, mens den anden bliver siddende. Denne proces gentager sig igen og igen.

72 timer inde i zebrafiske-fostrets udvikling vil der have samlet sig mange stamceller i samme område i halen, og efter 96 timer vil de alle have forladt området igen.

Nu er de på vej mod fiskens nyre - hos mennesker vil de være på vej mod knoglemarven, hvor de sætter sig fast og sørger for, vi producerer nye blodceller resten af vores liv.

Forhistorisk fisk var ’den første, der dyrkede sex’:

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.