Fodbold

Stasi-fortid kan koste toptræner ærestitel i tysk klub

Tidligere Dynamo Dresden-spillere mener ikke, at Eduard Geyer er værdig til hyldest i den gamle DDR-klub.

Eduard Geyer skabte sig efter Murens fald en karriere i Energie Cottbus, som overraskende rykkede op i Bundesligaen. Foto: Alexandra Winkler/Reuters

Eduard Geyer skabte sig efter Murens fald en karriere i Energie Cottbus, som overraskende rykkede op i Bundesligaen. Foto: Alexandra Winkler/Reuters

Den tidligere mestertræner Eduard Geyer skal fratages sin titel som æresanfører i Dynamo Dresden, og hans portræt skal fjernes fra hovedtribunen fra klubbens stadion.

Sådan lyder kravet fra tre af de største spillere i den tidligere DDR-storklubs historie.

Årsagen er Geyers velkendte fortid som hemmelig meddeler for den østtyske sikkerhedstjeneste Stasi, hvilket harmonerer dårligt med en status som forbillede i klubben.

De tidligere topspillere Hans-Jürgen Kreische, Dieter Riedel og Klaus Sammer kræver, at Geyer skal fratages titlen som en af ni æresanførere i klubben, hvor han både som spiller og træner vandt mesterskabstitler i DDR-tiden.

- Det handler ikke om os, men om hvem der er værdig til at repræsentere klubbens traditioner. Det er han ikke.

- Man kan ikke forsvare, at han er udnævnt til æresanfører, siger Hans-Jürgen Kreische ifølge dpa til Sächsischen Zeitung.

De tre klagere har alle en markant spillerfortid i Dynamo Dresden og på det østtyske landshold. Klaus Sammer, far til den senere verdensstjerne Matthias Sammer, har også haft trænerposten i klubben i flere omgange.

Klubledelsen i Dynamo Dresden erklærer sig uforstående overfor kravet, da udnævnelsen af Geyer fulgte en "korrekt proces".

Men det er sagen uvedkommende, mener de tre tidligere spillere.

- Enten bliver billedet af Geyer fjernet, eller også bliver mit. Jeg vil ikke hænge ved siden af ham, siger Kreische.

Den i dag 73-årige Eduard Geyer gjorde i 1989 Dynamo Dresden til østtysk mester og fungerede samtidig som DDR's sidste landstræner inden Murens fald og landets opløsning.

Efter den tyske genforening skabte han sig en succesfuld karriere som træner i Energie Cottbus, som han mod alle odds førte op i Bundesligaen, hvor den overlevede i tre år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst