Staten kan fastlåse garanter

Når Finansiel Stabilitet skal have solgt sine garantbeviser i nordjyske sparekasser, kan det betyde længere ventetider for alle garanter

Finansiel Stabilitet kan komme til at blokere for andre garanter, der vil indfri deres garantkapital. Foto: Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Finansiel Stabilitet kan komme til at blokere for andre garanter, der vil indfri deres garantkapital. Foto: Scanpix Scanpix Denmark

NORDJYLLAND:Statsselskabet Finansiel Stabilitet ejer garantkapital i adskillige danske sparekasser, herunder i fire nordjyske.

Finansiel Stabilitet er under afvikling og skal på længere sigt have sin garantkapital indfriet.
Når den situation opstår, så kan Finansiel Stabilitet skabe problemer for andre garanter. Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Risiko for længere kø

- Hvis garantsparekasserne kun indfrier garantkapital i samme takt, som andre vil investere i garantbeviser, så er der risiko for længere ventetid for alle garanter, der vil have deres garantkapital indfriet, siger bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Kun hvis interessen for at investere i garantbeviser vokser tilsvarende, så vil Finansiel Stabilitets exit ikke skabe længere ventetid, konstaterer han.

Satser på dialog

Finansiel Stabilitets garantkapital i nordjyske sparekasser er principielt til salg.

- Vi har i sagens natur en begrænset levetid, og derfor skal vi af med alle vores garantbeviser, siger koncerndirektør Niels Olsen fra Finansiel Stabilitet.
Han anerkender, at det krav principielt set kan skade andre garanter gennem længere ventetid på at få indløst garantbeviser.
- Men vi ønsker at komme ud af garantkredsen i dialog med den enkelte sparekasse, og på den måde forventer vi at kunne undgå at genere andre garanter i forbindelse med vores exit, siger han.

Kan øge ventetiden

Hos Dronninglund Sparekasse ejer Finansiel Stabilitet godt 11 procent af garantkapitalen.

Hvis Finansiel Stabilitet vil have sin garantkapital på 22 millioner kroner i Dronninglund Sparekasse indfriet, så vil det kunne mærkes på ventetiden.
Birger Haaning kan ikke fortælle, hvor lang tid det i øjeblikket tager for en garant i Dronninglund Sparekasse at blive indfriet.
- Vi behandler ansøgninger om indfrielse to gange om året. Der er ingen kø i øjeblikket, men det kan ændre sig, hvis Finansiel Stabilitet vil indfries, siger han.
Ud over i Dronninglund Sparekasse ejer Finansiel Stabilitet 11,97 procent af garantkapitalen i Frøslev-Mollerup Sparekasse, 9,35 procent i Sparekassen Hobro og 7,56 procent i Sparekassen Vendsyssel.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.