Staten mister penge på vores handel på nettet

Vores indkøb i udlandet via nettet overstiger den klassiske grænsehandel. Det er dyrt for staten.

Danskernes hastigt stigende nethandel i udlandet koster statskassen op mod en halv milliard kroner, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Udenlandske netbutikker undlader nemlig i stor stil at betale moms til Danmark, som de er forpligtet til.

Det forvrider konkurrencen for danske online- forretninger, fordi konkurrenter i udlandet kan sælge varerne til lavere priser.

Ifølge beregninger fra Dansk Erhverv brugte danskerne sidste år 13,7 milliarder kroner på onlinekøb i udlandet. Det er mere end den samlede grænsehandel.

Hvis pengene var brugt i Danmark, ville det have skaffet staten momsindtægter på et milliardbeløb. Skat har imidlertid kun hentet 435 millioner kroner i moms fra netbutikker i EU.

- Dermed går staten glip af indtægter på minimum en halv milliard kroner, og det er rigtigt mange penge, siger Marie Louise Thorstensen, der er politisk konsulent i Dansk Erhverv.

- Dertil kommer, at danske netbutikker har svært ved at konkurrere, når netbutikker i EU kan sælge varerne billigt. Enten fordi de snyder med momsen, eller fordi momssatsen er lavere, siger hun til Jyllands-Posten.

Problemets omfang er voksende. Danskernes online- køb i udlandet er fordoblet i løbet af få år, og tendensen ventes at fortsætte.

En stadig større andel af befolkningen handler online, og sidste år steg handlen på udenlandske netsider med 38 procent, mens salget i danske netbutikker voksede med syv procent.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst