Statens veje styres fra Aalborg

Vejdirektoratet i Aalborg Øst koordinerer det landsdækkende arbejde med saltning og snerydning

Ulla Milling har det faglige ansvar for vintertjenesten på alle statens veje. Foto: Torben Hansen

Ulla Milling har det faglige ansvar for vintertjenesten på alle statens veje. Foto: Torben Hansen

AALBORG:På det danske statsvejnet afvikles 45 procent af den samlede danske trafik. Asfalten på de 3800 kilometer veje skal helst være sort, selvom vintervejret forsøger at præge billedet med et hvidt islæt.

Vejdirektoratets vintercentral i Aalborg Øst har ansvaret for indsatsen på vejene, der varetages af 130 lokale entreprenører. Der er 450 sneplove og 130 saltspredere til rådighed på landsplan, og den seneste uges vejr har givet ekstra arbejde på den døgnbemandede central.

- I hovedperioden sidder der fast to mand i dagtimerne og tre mand om natten. Når der sidder tre lige nu, så er det fordi, der er lidt mere vinter, end vi ellers ser på denne tid af året. Der er lidt mere at lave, men det er ikke helt ekstremt. Vi har tidligere været seks mand på arbejde for at klare det, men det her er jo bare en lille smule sne, siger Ulla Milling, fagkoordinator for operativ vintertjeneste ved Vejdirektoratet.

Glat på tre måder

- Vi overvåger udviklingen i vejret fra ca. 350 målestationer i Danmark, hvor vi kan se data om lufttemperaturer, vejtemperaturer og dugpunktstemperaturer, forklarer Ulla Milling.

Oplysningerne på centralens mange skærme gør det muligt at salte, inden det bliver glat på vejene. Det er i hvert fald målet. Udviklingen i vejret betyder alt for dagens gang på vintercentralen, der er operativ fra 1. oktober til 30. april. Der er især fokus på tre forhold, der kan drille bilisterne.

- Det er oftest rimglat, men der kan også være vand på vejene, som fryser, og så kan der selvfølgelig falde sne. Det er de tre situationer, hvor der er glat på vejene, siger Ulla Milling.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.