Statsminister har ikke journaliseret sms'er i minksag

Sms'er kan være omfattet af journaliseringspligt. Det er ikke sket med Mette Frederiksens sms'er.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) afholdt onsdag pressemøde om sms'er, der automatisk er blevet slettet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) afholdt onsdag pressemøde om sms'er, der automatisk er blevet slettet.

KØBENHAVN:Statsminister Mette Frederiksen (S) har ikke fundet grundlag til at journalisere sms'er. Det siger hun på et pressemøde onsdag aften, efter at regeringen er kommet under massivt politisk pres i sagen om aflivning af alle mink i Danmark.

Det sker, efter at det er kommet frem, at Mette Frederiksen og flere topembedsmænd i Statsministeriet automatisk har slettet sms'er.

Det har været et problem for Granskningskommissionen - også kendt som minkkommissionen. Den kulegraver forløbet omkring beslutningen om at slå alle mink i Danmark ned i november sidste år.

Kommissionen har ikke kunnet få adgang til sms'er fra statsministeren, departementschef Barbara Bertelsen, departementsråd Pelle Pape eller stabschef Martin Justesen.

De har alle indstillet deres telefoner til at slette sms'er efter 30 dage.

- Jeg har ikke fundet grundlag til at journalisere sms'er. På det område adskiller jeg mig næppe fra andre ministre - også fra tidligere regeringer, siger Mette Frederiksen på onsdagens pressemøde.

Hun uddyber senere, at hun ikke mener, at der har været sms'er af en sådan karakter, at de skulle journaliseres.

Journaliseringspligten er en regel om, at skriftlig sagsbehandling skal arkiveres, så det kan findes frem igen. Den kan sms'er være omfattet af.

Pligten gælder kun for dokumenter, der har betydning for en sag eller sagsbehandlingen. Man skal altså ikke journalisere en sms, hvor statsministeren fortæller sin departementschef, hvad hun skal have til aftensmad.

På pressemødet siger justitsminister Nick Hækkerup (S), at det er i "overensstemmelse med reglerne" at slette sms'er, som Mette Frederiksen har gjort.

- Journaliseringspligten skal dog iagttages. Men det har undtagelsens karakter at sms'er skal journaliseres.

- I praksis vil der meget sjældent være sms'er, der skal journaliseres, siger han på pressemødet.

Han fortæller, at det ikke er sådan, at der ikke er en eneste sms, som er journaliseret. Han ved dog ikke, hvilke sms'er der er journaliseret.

Politiets teknikere er nu blevet inddraget for at hjælpe med at genskabe sms'er.

På onsdagens pressemøde er det kommet frem, at departementschefen i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, har rådgivet Mette Frederiksen til at slette sms-beskeder efter 30 dage. Den funktion er blevet slået til senest i sommeren 2020.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden