Politik ‑ Corona

Pressemøde: Nu skal smitten opspores - og du kan komme i selvisolation på hotel

Regeringen opretter en ny styrelse, der skal sikre forsyning af værnemidler og øge testkapaciteten, siger statsminister Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Danmark begynder på en ny teststrategi for coronavirus. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen tirsdag formiddag på et pressemøde.

Det betyder en øget smitteopsporing for at holde coronavirus under kontrol.

Statsministeren siger, at Danmark nu er blandt de lande der tester allermest. Nu begynder myndighederne at opspore smittedes kontakter.

- Myndighederne vil allerede fra denne uge begynde at opspore, hvem de smittede har været i kontakt med. Så de kan blive isoleret hurtigt, så vi kan bryde smittekæderne, siger Mette Frederiksen.

Teststrategien for det kommende kvartal er på plads, og regeringen vil senere fremlægge en plan for teststrategien i efteråret, lyder det fra regeringen.

En smittesporings-app, som er på vej, vil indgå i indsatsen for at opspore smittekæder.

Regionerne har aktuelt kapacitet til cirka 10.000 test per dag. Det skal udvides ydligere, siger regeringen.

Styrker det samfundsmæssige beredskab

Regeringen opretter ligeledes en ny styrelse, der skal sikre forsyning af værnemidler og øge testkapaciteten, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Styrelsen er klar til august.

- Den nye styrelse skal tage sig af det praktiske, logistikken og det samfundsmæssige beredskab. Det vi kan se nu, at en virus starter som et sundhedsmæssig udfordring, men ender med at være et problem for hele samfundet, siger Mette Frederiksen.

Der skal opbygges lagre af værnemidler. Det arbejde begynder nu, siger Mette Frederiksen.

- Vi betragter nu værnemidler som samfundskritisk infrastruktur. Vi skal være bedre forberedt, hvis der kommer en ny bølge af corona eller en helt ny pandemi, siger Mette Frederiksen.

- Når vi sætter ind med mere offensiv teststrategi og værnemidler, så kan de ældre og sårbare forhåbentlig også få mere af deres hverdag tilbage. Se familien og se børnebørnene, siger Mette Frederiksen.

Selvisolation: Så kan du komme på hotel

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm siger, at der nu er fokus på at opspore tætte kontakter til smittede og tilbyde en test til dem.

- Så vil vi bruge det til at understøtte en intensiv isolation af de smittefarlige. Med det er vi ret optimistiske i forhold til at vi kan bryde smittekæderne i de næste genåbningsfaser, siger Søren Brostrøm.

Hvis det er svært at gå i isolation i hjemmet, har sundhedsminister Magnus Heunicke et forslag til, hvordan det så kan foregå.

Sundhedsministeren siger, at kommunerne vil stille feriecentre, hoteller eller lignende til rådighed som et frivilligt tilbud om selvisolation. Dermed kan man blive isoleret uden for eget hjem, hvis man eksempelvis bor i en lille lejlighed, hvor der ikke er plads til at isolere sig selv.

Styrelse skal aflaste sundhedsmyndighederne

Justitsminister Nick Hækkerup siger, at en ny styrelse skal aflaste sundhedsmyndighederne:

- Styrelsen skal sikre en central, koordineret opbygning af lagre med værnemidler og testkapacitet. Den skal være et helt afgørende omdrejningspunkt mellem den private og den offentlige sektor. Og i arbejdet med andre lande om at sikre værnemidler og test.

- Den nye styrelse skal levere muskler til den praktiske del. Det skal sikre, at sundhedsmyndigheder kan fokusere på deres område, mens de praktiske opgaver med at skaffe værnemidler og test ligger i en anden styrelse, siger Nick Hækkerup.

FAKTA: Sundhedsmyndigheder skal opspore smittedes kontakter

I takt med at samfundet åbner mere, vil antallet af test for coronavirus blive øget. Desuden skal de personer, som en coronasmittet person har været i kontakt med, også testes.

* Den mere offensive teststrategi betyder, at både symptomatiske og asymptomatiske personer skal testes. Det betyder, at både personer med og uden symptomer på coronavirus skal have foretaget test.

* I dag er der i regionerne kapacitet til at udføre 10.000 test om dagen. Det skal forsøges udvidet.

* Ud over regionernes coronatest er TestCenter Danmark et supplement, hvor man kan dagligt kan udføres 10.000 test.

* Test af personer med symptomer og ansatte og patienter på sygehusene sker i regionerne, mens test af en række grupper uden symptomer sker i TestCenter Danmark.

* Når en borger konstateres smittet, skal der hurtigt iværksættes tiltag som selvisolation og opsporing af kontakter. Den kommende smittesporings-app vil også indgå i den indsats.

* Der bliver arbejdet på at oprette frivillige isolationsfaciliteter, som kan benyttes af borgere, som ikke har mulighed for at isolere sig derhjemme.

Kilder: Statsministeriet.

Afviser kritik

Mette Frederiksen afviser på pressemødet kritik af, at afstandskravet blev sat ned kort efter aftale om genåbningens næste faser. Det kunne have ændret forhandlingerne om genåbningen, så man eksempelvis havde åbnet flere kulturinstitutioner, mener nogle partier. Men det afviser Mette Frederiksen.

- Det nye afstandskrav vil ikke have dannet grundlag for en anden aftale, end den der blev indgået i torsdag, siger Mette Frederiksen.

Det er nye erfaringer, der gør, at afstandskravet er mindsket, siger Søren Brostrøm.

- Vi valgte en forsigtig tilgang med et afstandskrav på to meter, fordi det var en ny sygdom. I takt med, at vi bliver klogere på sygdomme, så har vi set, at vi kunne sætte afstandskravet ned. Afstandskravet på to meter gælder dog fortsat i særlige situationer, blandt andet i forhold til ældre og sårbare, siger Søren Brostrøm.

Den endelige beslutning om at sætte afstandskravet ned blev først truffet søndag.

Usandsynligt med anden bølge

Der har været spekuleret i, hvorvidt der til efteråret kommer en anden bølge af smitte med coronavirus.

Til det siger Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, at det er "meget usandsynligt".

- Vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt for at forebygge en egentlig anden bølge. Det mener jeg, vi har forudsætningerne for nu, siger han.

- Hvis virus fik frit løb, og vi ikke gjorde noget, så ville der være en vis sandsynlighed for en anden bølge af corona. Men vi har lært mere og sygdommen, vi har fået opbygget en testkapacitet, og vi kan nu isolere mennesker, der har været udsat for smitte. Samtidig ved læger og sygeplejersker, hvordan man skal håndtere patienter.

- Men der kan komme stigning i smitten igen, og det vil vi være meget opmærksomme på, siger Kåre Mølbak.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.