Statsministeriet var oplyst om sen bevogtning

Statsministeriet blev oplyst om sen bevogtning af synagoge dagen efter terrorangrebet, viser mails.

Pressemøde med statsminster Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Mette Frederiksen (S) (til venstre) dagen efter at en gerningsmand dræbte to og sårede fem personer i København. Foto: POLFOTO/Jens Dresling

Pressemøde med statsminster Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Mette Frederiksen (S) (til venstre) dagen efter at en gerningsmand dræbte to og sårede fem personer i København. Foto: POLFOTO/Jens Dresling

"Som en del af standardproceduren øgede man sikkerheden ved synagogen i Krystalgade, så snart angrebet skete lørdag."

Det var ordene fra statsminister Helle Thorning (S), da hun dagen efter terrorangrebet i København den 14.-15. februar mødte den internationale presse i Statsministeriet.

Men få minutter før statsministeren gik ind til pressemødet, tikkede en mail ind i Statsministeriet fra Københavns Politi, hvori det fastslås, at der først fire timer efter det første væbnede angreb mod Krudttønden blev sendt to patruljer til synagogen.

Det fremgår af flere mailkorrespondancer, som Justitsministeriet har offentliggjort tirsdag.

Statsministeren nåede dog ikke at se mailen, før hun gik ud til pressemødet. Det fremgår af en redegørelse for forløbet fra justitsminister Mette Frederiksen (S).

Det fremgår ikke af mailkorrespondancen, om der i timerne forud for den omtalte bevogtning med to patruljer var andre betjente til stede ved synagogen.

Men justitsministeren har offentligt kritiseret langsommeligheden i etableringen af bevogtningen ved synagogen. Og daværende PET-chef Jens Madsen trak sig fra sin post umiddelbart før, at ministeren ytrede sin kritik.

Københavns Politi skrev til Justitsministeriet klokken 14.19 - 11 minutter før, at Thorning skulle på klokken 14:30.

Mailen blev videresendt fra Justitsministeriet klokken 14.24 til Statsministeriet.

I mailen fra Københavns Politi står der:

"Vi kan med den korte frist oplyse, at det af disponeringsskemaer fremgår, at der ca. kl. 19.30 blev disponeret to patruljer med i alt fem mand til fast bevogtning ved/i umiddelbar nærhed af Synagogen i Krystalgade".

"Hertil kommer yderligere patruljer, der var disponeret til steder tæt på, som for eksempel Nørreport og strækningen Nørregade-Nørreport".

"Eftersom patruljerne løbende afløser hinanden kan vi ikke uden en mere omfattende undersøgelse se præcis, hvem som var til stede på tidspunktet for skudepisoden, men der er ikke grund til at tro, at der var skruet ned på ressourcen, står der i mailen".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.