Statsrevisor: Uhørt at forskningspenge går til luksus

Læger er mistænkt for at misbruge forskningspenge. Kontrol med midlerne er utilstrækkelig, mener statsrevisor.

Dyre Michelin-middage og indkøb af italiensk vin for titusindvis af kroner.

Det er, hvad to højt profilerede hjertelæger fra Rigshospitalet angiveligt har brugt nogle af deres forskningsmidler på. Det fremgår af søndagens udgave af Jyllands-Posten.

Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), er ærgerlig over, at lægerne har brugt penge på andre formål end eksempelvis kliniske forsøg og forskning.

- Det er ubegribeligt, at man ikke har bedre samvittighed i forhold til samfundet og donorer, der har bevilget penge. Enhver bevilling skal bruges på det, den er tiltænkt, og ikke luksusforbrug, siger Peder Larsen til Ritzau.

En gennemgang af lægernes forskningskonti viser nemlig, at de to hjertelæger har været særligt rundhåndede med forskningspengene.

- Noget kunne tyde på, at kontrollen med forskningspengene ikke fungerer godt nok. Samtidig er fristelsen overraskende stor blandt en samfundsgruppe, der i forvejen er rimelig godt betalt, siger Peder Larsen.

Statsrevisorerne har nu bedt Rigsrevisionen undersøge omfanget af lægernes misbrug af midlerne.

Rigshospitalet vil kigge nærmere på sagen og har derfor indledt en undersøgelse om de to overlæger. Undersøgelsen vil tage omkring tre til fire måneder.

- Rigshospitalets ledelse tager kraftigt afstand fra enhver form for misbrug af eksterne forskningsmidler. Hvis der er tale om misbrug, så får det konsekvenser for de medvirkende, siger lægelig direktør på Rigshospitalet, Jannik Hilsted.

Det kan blandt andet føre til, at de to læger bliver politianmeldt.

Afsløringerne har fået Rigshospitalet til at stramme reglerne for, hvad læger eksempelvis kan bruge på sociale arrangementer i forbindelse med arbejdet. Grænsen på 1000 kroner per person er nu sat ned til 700 kroner.

Sidste år blev tre fremtrædende hjertelæger fra Rigshospitalet politianmeldt - mistænkt for at have brugt penge fra deres forskningskonti til privat forbrug.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.