Udland

Steinmeier venter nedtrapning af Ukraine-krise

Rusland hilser humanitære korridorer velkommen og opfordrer til våbenhvile.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, siger, at alle parter i konflikten i Ukraine synes at være indstillet på at få nedtonet krisen.

- Jeg har set, at der på alle sider er en vilje til at deeskalere krisen i Ukraine, siger Steinmeier, der tirsdag talte til journalister efter et møde med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, i Polen.

Samtidig opfordrer Lavrov til en øjeblikkelig våbenhvile i Ukraine mellem regeringens militærstyrker og prorussiske separatister i den østlige del af landet. I stedet for kampe skal der sættes gang i en national dialog om landets fremtid.

- Vi er overbevist om - og vores samarbejdspartnere deler denne holdning - at uanset varierende fortolkninger af begivenheder, der har fundet sted i løbet af krisen, er det i dag nødvendigt at fokusere på betingelsesløs og øjeblikkelig våbenhvile og starte en dialogproces, siger Lavrov.

Han byder det velkomment, at Ukraine har besluttet at oprette humanitær korridorer i det separatistiske øst.

Steinmeier gentog, at han ser "lys for enden af tunnelen."

- Jeg siger ikke, at vi har fundet en måde, hvorpå vi kan komme ud af krisen, men i stedet for eskalering ser vi en en ny stemning.

- Sammenholdt med præsidentvalget, hvor et flertal ønskede en bestemt præsident og var for Ukraines enhed, skaber det en chance for, at vi kan overvinde krisen, siger han.

Men Lavrov er ikke enig med den tyske udenrigsminister om, at spændingerne tager af i felten.

- Det er desværre ikke tilfældet. De militære operationer fortsætter, og de tager endda til i intensitet, siger Lavrov.

Han siger videre, at Ukraine har dets frihed til at underskrive en frihandelsaftale med EU, men han advarer om, at Moskva i så fald må beskytte dets marked med indførelser af told.

- Det er selvfølgelig op til den ukrainske befolkning at vælge, siger han.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.