Stenalder på skolen i Poulstrup

Fin lille udstilling af fund fra markerne omkring Rønnebjerg Storgaard

Mange af fundene stammer fra markerne omkring Rønnebjerg.

Mange af fundene stammer fra markerne omkring Rønnebjerg.

POULSTRUP:På Vrejlev-Hæstrup Skole er der lavet en lille udstilling af stenalderfund, hvor de fleste fund stammer fra markerne omkring Rønnebjerg Storgaard, hvor søstrene Thomsen i sin tid boede. De to søstre, der nok er mere kendte som ”Prinsesserne” i Anne Marie Løns roman af samme navn, var et særpræget søskendepar, som det ellers var svært at komme i kontakt med. De to søskende havde dog stor tillid til Vrejlev-Hæstrup (Central)Skole, og i særdeleshed til overlærer Marie Svennum, der arbejdede på skolen fra 1967 til 1974. Marie Svennum var tidligere førstelærer i Bastholm og hun havde søstrene Thomsens tillid sammen med skolens biologilærer Viggo Thomsen, der arbejdede på skolen fra 1967 til 1978. Det betød at søstrene Thomsen forærede en større samling stenalderfund til skolen, der alle var fundet på markerne til Rønnebjerg Storgaard. Det er nogle af disse, der nu er fundet frem fra gemmerne på skolen, og kan ses udstillet i en glasmontre. Ved de forskellige pilespidser, spydspidser, økser og redskaber af flint, er opstillet de gamle papskilte fra 60´erne, som Viggo Thomsen i sin tid har lavet.

De to søstre skænkede også et uroksehorn og et meget sjældent hjulnav, fundet i en mose, som med det samme blev overdraget til Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring.

På græsplænen foran Vrejlev-Hæstrup skole i Poulstrup, er der et hul i jorden, hvori siderne er opbygget af store sten. De fleste har set hullet, nogle børn har sikkert været ned i hullet, men ikke ret mange kender historien for hullet, som faktisk er en genopbygget jernaldergrav.

Jernaldergraven, der var unik med sin størrelse og flotte gravgaver, blev fundet ved Rønnebjerg Storgård i 1968 og da arkæologer fra Vendsyssel Historiske Museum var færdige med udgravningerne af den store grav, der i øvrigt indeholdt rige gravgaver, fik man den idé, at flytte graven til græsområdet syd for skolens vestfløj.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.