Stige med lys kan redde liv

Tømrermester fra Brovst satser stort på opfindelse, som han har taget patent på i 150 lande

Christian Grønning (tv.) og hans medarbejder Ivan Bøgh i færd med at montere den patenterede stige på havnen i Hirtshals. Foreløbig er kun produceret dette ene eksemplar - men det kan blive til mange, mange flere, hvis det går, som opfinderen håber. Foto: Bente Poder <i>Bente Poder</i>

Christian Grønning (tv.) og hans medarbejder Ivan Bøgh i færd med at montere den patenterede stige på havnen i Hirtshals. Foreløbig er kun produceret dette ene eksemplar - men det kan blive til mange, mange flere, hvis det går, som opfinderen håber. Foto: Bente Poder Bente Poder

BROVST/HIRTSHALS:Hvis man er så uheldig at falde i havnen en mørk nat, så er det livsvigtigt, at man kan se, hvor man kan redde sig op på land igen. Derfor er det en rigtig god idé, at der er lys i de redningsstiger, der er rundt omkring i havnene. Og det er nemt at få, hvis stigen er udstyret med egen strømforsyning i form af solceller.

Så enkel er det en idé, der ligger bag en nordjysk opfindelse, som har potentiale til at blive en sællert i global skala. Hvis det ellers går, som opfinderen, tømrermester Christian Grønning fra Brovst, håber.

Han har selv konstrueret stigen, der er patenteret i 150 lande. Torsdag monterede han det første færdige eksemplar på havnen i Hirtshals, hvor stigen nu skal stå sin prøve i det virkelige liv efter at have været gennem en række test.

- Jeg fik ideen, da jeg som ung tømrer arbejdede på passagerskibe, hvor vi byggede markeringslys til nødudgange ind i rækværker og paneler. I alle de havne, vi kom til, var der derimod bælgmørkt om natten, så man var hjælpeløs, hvis man røg i vandet, fortæller Christian Grønning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.