Stigende antal personer på kontanthjælp kommer i småjob

Fra april til september er der sket en stigning på godt 1000 personer på kontanthjælp, som er kommet i småjob.

Troels Lund Poulsen Foto: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen

Troels Lund Poulsen Foto: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen

Andelen af personer på kontanthjælp, der er kommet i småjob, er på et halvt år steget med 25 procent, viser en analyse. Det skriver Berlingske lørdag.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ser det som et bevis på, at jobreformen med det omstridte kontanthjælpsloft og 225-timers-reglen virker.

En analyse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at andelen af personer, der arbejder mellem to og 25 timer om ugen ved siden af kontanthjælpen, er steget med 25 procent fra april til september.

Stigningen fra 4750 til 5914 personer er sket i kølvandet på vedtagelsen af det omstridte kontanthjælpsloft og den såkaldte 225-timers-regel i marts.

Selve udsigten, til at kontantjælpsloftet og 225-timers-reglen trådte i kraft, har været nok til at flere kontanthjælpsmodtagere er kommet i småjob, mener ministeren.

- Så stor en stigning på så relativt kort tid må skyldes, at folk begynder at tilpasse sig reglerne, som de ved træder i kraft. Ellers kan man ikke opleve en stigning på 25 procent.

- Vi taler om en markant stigning. Det beviser for mig, at alle de dommedagsscenarier, der blev beskrevet af flere partier, om, at der slet ikke var småjob, at man ville stavnsbinde folk, og at det slet ikke kunne lade sig gøre, ikke holder stik, siger han til Berlingske.

Det er generelt rigtigt godt, at flere kontanthjælpsmodtagere formår at komme i småjob, lyder det fra formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

- Fordi vi ved, at få timer kan blive til flere over tid, hvis man får en god kontakt til arbejdsmarkedet, siger hun til Ritzau.

Men at tilskrive den udvikling 225-timers-reglen er en forenkling, mener formanden.

- Det er en meget forsimplet forklaring. Vi ved, at det, der skal til, for at folk får en forankring på arbejdsmarkedet, er en lang, sej indsats mellem nogle beskæftigelsesfaglige indsatser fra jobcentrets side og så et stærkt socialt ansvar typisk fra arbejdsgiverside, siger hun.

225-timers-reglen kræver, at man arbejder 225 timer om året ved siden at kontanthjælp, hvis der ikke skal trækkes i ens ydelse. Reglen trådte sammen med kontanthjælpsloftet i kraft i oktober.

Ministerens embedsmænd skriver ifølge Berlingske, at man ikke kan konkludere, hvorvidt det stigende antal af kontanthjælpsmodtagere i småjob skyldes jobreformen.

Troels Lund Poulsen forventer dog først at se den fulde effekt af reglerne i 2017.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.