Udland

Stille fejring af Den Store Leders fødselsdag

Overraskende blev Kim Il-sungs fødselsdag i Nordkorea fejret med alt andet end militær og magtdemonstration.

Stille fejring af Den Store Leders fødselsdag

Mod al forventning blev Nordkoreas "Store Leder" Kim Il-sungs fødselsdag hverken fejret med raketaffyring eller militærparader. I stedet blev det en overraskende lavmælt markering.

Nordkorea blev dannet under Kim Il-sung i 1948, da den koreanske halvø blev delt op efter Japans nederlag i Anden Verdenskrig. Han blev født den 15. april 1912 og døde den 8. juli 1994. Begge dage er helligdage i Nordkorea.

Efter uger med aggressiv krigsretorik og gentagne trusler om atomangreb mod nabolandet og USA, frygtede mange, at Nordkoreas nuværende unge leder, Kim Jong-un, ville benytte 101-års-dagen for sin bedstefars fødsel til at vise militære muskler.

Man frygtede blandt andet, at landet ville affyre de to mellemdistance Musudan-missiler, som er blevet flyttet til Nordkoreas østkyst.

En frygt der blev forstærket, efter at styret i nord sagde, at alle udenlandske organisationer, selskaber og turister i Sydkorea havde til den 10. april til at iværksætte evakueringer på grund af fare for atomkrig.

Men ingen missiler blev altså affyret, og den forventede militærparade i hovedstaden Pyongyang udeblev også.

Markeringen af fødselsdagen til landsfaderen blev i stedet lavmælt og var mere præget af blomster, sang og dans end den sædvanlige pralen af landets våbenkapacitet.

Kim Jong-il besøgte - sammen med en gruppe generaler - mausoleet, hvor bedstefaren faren, Kim Jong-il, ligger balsameret, og ellers blev dagen primært fejret med blomsterparader, sang og dans, fortæller det statslige nyhedsbureau KCNA.

Så for omverdenen, som havde forventet en storslået militær markering toppet med en raketaffyring, blev dagen nærmest et antiklimaks.

Nordkorea har i flere uger været på konfrontationskurs med sin nabo i syd samt Japan og USA med trusler om at indlede militære angreb.

Men mandag sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, under sit besøg i Tokyo, at USA er indstillet på at indlede samtaler med Nordkorea.

Det vil dog kun ske, hvis styret i Pyongyang begynder at leve op til sine internationale forpligtelser.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.