Udland

Stillehavs-beboere har allerede budt 2014 velkommen

Indbyggerne i Kiribati og Samoa fejrer nytår som de første - de har flyttet plads på datolinjen.

Stillehavs-beboere har allerede budt 2014 velkommen

Mere end 15.000 kilometer sydøst for Danmark er det nye år allerede skudt i gang.

Klokken 11 tirsdag formiddag kunne de omkring 8000 indbyggere i østaten Kiribati i det østlige Stillehav og lidt senere også de godt 190.000 beboere i Samoa længere mod sydvest nemlig fejre nytår som de første.

I Samoa fejres nytåret på vestlig maner med store banketter og privatfester. I de mere landlige områder af østaten fyrer man dog ikke krudt af, men faga'ofe, to meter lange bambuspinde, der bliver fyldt med petroleum og varmet op.

Det er kun tredje gang, at samoanerne er blandt de første til at hilse det nye år velkommen. Stillehavslandet skiftede i 2011 plads på datolinjen.

Dengang sprang Samoa den 30. december over, mens alle ure blev stillet 24 timer frem. Siden da har samoanerne været blandt de første til at fejre nytår, hvor de før 2011 var nogle af de allersidste, der gik ind i det nye år.

Landet har nære bånd til både Australien og New Zealand og ville derfor gerne placeres i samme dato- og tidszone som sine nærmeste handelspartnere.

Samoa ligger knap 4000 kilometer nordvest for australske Brisbane og 2880 kilometer nord for Auckland i New Zealand. Inden skiftet tog australierne og newzealænderne allerede fat på en ny arbejdsuge, mens samoanerne holdt søndagsfri.

Også i Kiribati har man ændret placering på datolinjen, der forløber langs den 180. længdegrad.

Den vestlige del af de 33 småøer, der ligger spredt ud over omkring 3800 kilometer ved Ækvator, har altid været en dag forude for den østlige del af Kiribati. Men i 1995 blev datolinjen flyttet, så indbyggerne i østaten nu har en fælles dato at forholde sig til.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.