Norge

Stjålet naziport dukker op i Norge

Porten, der bærer ordene "Arbeit macht frei", blev taget fra koncentrationslejren Dachau for to år siden.

Foto: Reuters/Handout

Foto: Reuters/Handout

NORGE:En jernport med det berygtede nazistslogan "Arbeit macht frei" er blevet fundet i Norge. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Porten stammer fra den sydtyske koncentrationslejr Dachau. Den blev stjålet for to år siden og har været forsvundet siden.

Det var et anonymt tip, der ledte det norske politi frem til porten, der befandt sig udenfor i en bydel i den norske by Bergen. Sådan lyder det fra politiet i Bergens talsmand, Margrethe Myrmehl Guldbrandsen.

- Den blev fundet i fri luft, fortæller hun til AFP.

- Man kan se, at den har været udenfor, men den er i god stand.

Politiet i Bergen meddeler i en erklæring, at porten vil blive sendt tilbage til Tyskland "så snart som muligt". Politiet oplyser ikke, om der har fundet anholdelser sted i forbindelse med fundet af den stjålne port.

Ikke første gang

I den tyske delstat Bayern er man glad for, at porten er dukket op igen. Det fortæller Karl Freller, der er formand for mindefonden i Bayern.

- Det er en lettelse for mig, at det originale bevis for nazisternes kynisme og foragt for mennesker er blevet genfundet, siger han ifølge AFP.

Det er ikke første gang, at der er foregået tyverier fra en koncentrationslejr.

I 2009 blev et skilt med de samme ord, Arbeit macht frei, taget fra Auschwitz. Her var det en svensk nynazist, der stod bag.

Han blev idømt fængsel i to og et halvt år.

Skiltet blev fundet skåret op i tre dele, men er siden blevet repareret.

/ritzau/