Stjernekok går i flæsket på dansk bacon

Tv-kokken Jamie Oliver vil have englænderne til at droppe dansk bacon og købe britisk bacon

Jamie Oliver, verdenskendt tv-kok, vil have englænderne til at droppe dansk bacon, der ikke lever op til britiske krav og erstatte det med britisk bacon. Foto: Ulrich Perrey/Scanpix

Jamie Oliver, verdenskendt tv-kok, vil have englænderne til at droppe dansk bacon, der ikke lever op til britiske krav og erstatte det med britisk bacon. Foto: Ulrich Perrey/Scanpix

Den britiske stjernekok Jamie Oliver er gået i aktion for at redde britisk bacon i konkurrence med bl.a. dansk svinekød, men verdens største svinekødseksportør Danish Crown frygter ikke stjernekokken. For åbent tv har Jamie Oliver fået flere store britiske supermarkedskæder til at love, at de i den kommende tid vil promovere britisk-produceret bacon og svinekød. National kampagne Det skete i underholdningsprogrammet "Jamie saves our bacon" på britiske kanal Channel Four. Udsendelsen skyder gang i en national kampagne, som skal dæmme op for billigt, industrielt svinekød fra bl. a. Danmark og Holland. I stedet vil Oliver, som før har haft held til at ændre briternes spise-og indkøbsvaner med store kampagner, bane vej for mere hjemmemarkedsbacon i de engelske køkkener. Det skriver bladet Økologisk Jordbrug. Kommunikationsdirektør Anne Villemoes fra Danish Crown siger til Ritzau, at selskabet på ingen måned føler sig truet. - Alle svineproducenter i Europa er presset økonomisk nu. Det her er en køb-britisk kampagne plantet af de britiske landmænd, fordi de er truet på deres hjemmemarked. - Det er rigtigt, at Storbritannien forbød drægtighedsbåse for søer nogle år før Danmark. Men vi er suverænt længst fremme med omlægning af dyrevenlige staldsystemer, siger Anne Villemoes. Alle EU-lande skal leve op til nye standarder senest 2013. Anne Villemoes har ikke hørt om, at dansk bacon er blevet fravalgt af butikskæderne. Danish Crown driver via sit datterselskab Tulip Ltd næsten 20 fabrikker med over 7000 medarbejdere i Storbritannien, som forarbejder dels britiske, dels danske råvarer. Englands-grise Over halvdelen af det svinekød, briterne fortærer, er importeret. Ifølge britiske svineproducenter og dyreværnsorganisationer kommer tre fjerdedele af det fra dyr, som lever under staldforhold, som ikke er tilladte i Storbritannien. Anne Villemoes oplyser, at omkring 75 procent af den danske svinekødseksport til Storbritannien omfatter de såkaldte Englands-grise, som er produceret efter britiske standarder. Hele 30 procent af den danske svineproduktion afsættes i Storbritannien. Butikskæden Waitrose, der har markedsført sig på dyrevelfærd, har som den første udfaset hele sortimentet af importeret svinekød og sælger nu kun britisk bacon og nakkekoteletter. /ritzau/