Bryggerier

Stjerner til ølglade værtshuse

Århus, søndag /ritzau/ Ølglade medlemmer i foreningen Danske Ølentusiaster vil fremover uddele stjerner til pubber og værtshuse, der gør en særlig indsats for at sikre et varieret udbud af øl, der serveres på den rigtige måde. Ligesom Den Danske Spiseguide og den franske guide Michelin uddeler gastronomiske stjerner til restauranter, vil Danske Ølentusiaster uddele guld, sølv og bronzemærker til pubber og værtshuse. Et guldmærke kræver, at der er et bredt udvalg af ølmærker og øltyper, herunder unikke øl, som ikke fås andre steder. Desuden skal øllet serveres ved den rigtige temperatur og i rigtige glas, og personalet skal have en grundig viden om øl, så de kan vejlede kunderne om smagen. - Vi forventer, at højst en håndfuld steder på landsplan kan gøre sig forhåbninger om at få guld. Langt de fleste værtshuse tager ikke øl alvorligt nok. Det er jo ikke nok at have mange ølmærker, de skal have forskellige øltyper og vide noget om øl og servering, før stjerner kan komme på tale, siger Mogens Jepsen, der er talsmand for Danske Ølentusiaster. Forbruget af øl har gennem tiden været stigende, men er de senere år faldet til 1970-niveau med cirka 300 øl pr. person pr. år. Men der er kommet mere fokus på specielle øl, og trenden på caféer og barer er, at man ikke blot bestiller en dansk pilsner, men om muligt en mere speciel øl som Erdingers tyske weissbier eller den kinesiske Tsingtao. Også danske øl fra mindre bryggerier er populære - heriblandt økologisk øl fra Thy og bornholmsk øl fra Svaneke Bryghus - ligesom øl brygget på stedet og hjemmebrygget øl vinder frem. - Der er kommet mere fokus på specielle øl, og det er baggrund for, at vi vil belønne de værtshuse, der udvider repertoiret, så ølglade danskere fremover kan skelne mellem gode og mindre gode. Vi vil gerne støtte de værtshuse, som gør en indsats for at vise det brede udbud af øl, og samtidig er vores mærker en form for forbrugeroplysning, så kunderne ved, hvor de har de bedste forudsætninger for at få vejledning om øl, siger Mogens Jepsen til Ritzau. Guld, sølv og bronzemærkerne uddeles af bestyrelsen i Danske Ølentusiaster på baggrund af indstillinger fra foreningens 4000 medlemmer. De første mærker overrækkes i form af diplomer i december, og hvert år vil foreningen så revidere, om værtshuset eller baren lever op til æren. Danske Ølentusiaster, der arbejder for bedre øl i Danmark, arrangerer desuden en ølfestival i Århus fra den 25.-27. oktober, hvor der er mulighed for at smage mere end 400 forskellige øl. /ritzau/