Udland

Største demonstrationer i Ukraine siden 2006

Kijev er søndag skueplads for sammenstød under nye masseprotester mod præsident Janukovitjs EU-kurs.

Største demonstrationer i Ukraine siden 2006

Hundredtusinder af ukrainere var søndag på gaden i Kijev ved den største massedemonstration i landet siden Orangerevolutionen for ni år siden. De protesterede mod, at præsident Viktor Janukovitjs har foretaget en kovending i forhold til EU.

Demonstranter brød sent søndag ind på Kijevs rådhus og besatte dele af bygningen i protest mod regeringens pludselige beslutning om ikke at underskrive en handelsaftale med EU, som ville bringe den tidligere sovjetrepublik nærmere på Europa.

- I dag tog vores drenge kontrol med Kijevs rådhus, sagde Nationalistlederen Oleh Tjahniboh til Interfax sent søndag eftermiddag.

I et forsøg på at mindske spændingerne udsendte Janukovitj tidligt på dagen en erklæring om, at han vil gøre alt, hvad han kan for at fremrykke processen med at rykke sit land tættere på EU.

- Jeg vil gøre alt, hvad der er muligt for mig i mit embede for at fremskynde processen med at rykke Ukraine tættere på EU, hedder det i søndagens erklæring fra Janukovitj ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Demonstranterne klandrer Janukovitj for at have skrottet samarbejdsaftalen med EU, som skulle have været underskrevet ved et topmøde i Litauen tidligere på ugen.

Ved massedemonstrationen søndag brugte aktivister en traktor, da de ville bryde gennem politiets afspærringer ved Janukovitjs hovedkvarter, siger øjenvidner.

Oppositionsledere advarede om, at sammenstød var planlagt med fuldt overlæg for at give præsidenten et påskud til at indføre nød

Sikkerhedsstyrker fra indenrigsministeriet brugte tåregas mod aktivisterne, da de angreb de busser og metalbarrierer, som blokerer vejen til præsidentkontoret i Kijev.

Den tidligere sovjetrepublik, der har 46 millioner indbyggere, er blevet kastet ud i sin dybeste krise siden Orangerevolutionen i 2004.

Den ukrainske oppositionsleder og verdensmester i boksning, Vitalij Klitsjko, der talte til titusinder af demonstranter i det centrale Kijev, har opfordret præsidenten og hans regering til at gå af, efter at "de har stjålet Ukraines drøm om europæisk integration".

- Regeringen og præsidenten bør træde tilbage, siger mesterbokseren, som er gået ind i politik.

- De stjal drømmen. Hvis denne regering ikke ønsker at se befolkningens vilje ført ud i livet, så bør den ikke være der, og præsidenten bør ikke være der, siger han.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.