Støtte blæser over Jammerbugten

Mange vindmøller begynder så småt at gavne borgerne

Klim Fjordholmes store vindmøller giver penge i kassen. Arkivfoto

Klim Fjordholmes store vindmøller giver penge i kassen. Arkivfoto

Jammerbugt Kommune er et populært sted at anlægge vindmøller.

Som en slags kompensation til borgere nær vindmøller har man indrettet den såkaldte Grøn Ordning, der giver kommune og borgere mulighed for at søge støtte til lokale udviklingsprojekter.

Lige nu er puljen i Jammerbugt Kommune på cirka 8 millioner kroner, og 1. november var der igen frist for at indsende ansøgninger.

Det er blandt andet Danmarks hidtil største vindmøllepark på land, Klim Fjordholme med 22 150 meter høje vindmøller, der skæpper i den grønne kasse. Til nordjysk sammenligning har Thisted Kommune 3,1 millioner kroner at råde over - næstmest i regionen.

To gange tidligere har der været ansøgningsrunder, november 2015 og april 2016. Her blev der sendt henholdsvis 32 og 25 ansøgninger.

Denne gang er der søgt støtte til blot seks projekter til en sammenlagt sum af 2,5 millioner kroner. Det drejer sig om multibane og stier i Tranumområdet, reetablering ved Birkelse oplevelsescenter, legeplads og multibane, en maskinhal, stadionbelysning på Jetsmark Stadion og energiforbedringer i Fjerritslev Idrætsforening.

Ordningen giver mulighed for at dække et projekts udgifter med 100 procent, men mange ansøgere fra de tidligere runder har fået mindre end det og mindre, end de søgte for.

- Mange projekter fik 25-50 procent af det, de havde søgt. De bruger så tiden på at søge videre. Det betyder selvfølgelig, at nogle ikke opnår at få det sidste og derfor ikke bliver til noget, siger Noël Mignon, afdelingsleder for kultur og fritid i Jammerbugt Kommune.

Tanken med at finansiere under det søgte og under det fulde beløb er, at man kan hjælpe flere projekter i gang i og med, at støtten kan gøre det muligt at finde penge fra andre fonde og kasser.

Desuden vil kommunen helst støtte store projekter i hele kommunen, men:

- De projekter, der ligger i umiddelbar nærhed af møllerne behøver ikke være så store som de andre. Det er trods alt her, at man er mest udsat for de negative konsekvenser, der måtte være ved at bo tæt på vindmøller, siger han.

Tre-fire projekter er blevet endeligt gennemført, siden de første penge blev bevilliget i januar 2016. Når den nuværende ansøgningsrunde er behandlet i januar 2017, vil det nok kun være halvdelen af puljen, der er brugt. Samtidig kan den over de kommende fem års tid vokse omtrent otte millioner kroner mere på grund af nye mølleprojekter. Det vurderer Noël Mignon.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.