Stop for fede fratrædelser

Topchefer skal ikke have millioner i fratrædelsesgodtgørelse selvom de fortsætter i jobbet

Arkivfoto

Arkivfoto

KØBENHAVN:Det skal være slut med, at topcheferne i Finansministeriet får halve eller hele millioner i fratrædelsesgodtgørelse, samtidig med at de fortsætter i jobbet, skriver Politiken.

Det har finansminister Bjarne Corydon (S) besluttet, og samtidig sender han et brev til sine ministerkolleger med en opfordring til dem om, at de også fastlægger en klar politik for brugen af de gunstige chefaftaler.

- Vi kan ikke udstede et dekret til de andre ministerier om, at de ikke må betjene sig af de her ordninger, for det ville være brud på overenskomsten. Men vi beder dem udarbejde en politik og overveje, om de selv synes, det er en god idé, siger Bjarne Corydon til Politiken.

Svært at forsvare

- For vores eget hus bliver politikken, at det gør vi ikke mere. Vi udbetaler ikke fratrædelsesgodtgørelser til folk, der fortsætter i chefstillinger her i huset.

Baggrunden for ministerens indgreb er Politikens omtale af, at brugen af de dyre og for cheferne gunstige åremålsansættelser er blevet fordoblet i løbet af få år. I dag er 1.300 personer i staten ansat på åremålsaftale, som i mange tilfælde giver både risikotillæg og jobgaranti og sikrer cheferne en betydelig fratrædelsesgodtgørelse, selv om de fortsætter i samme job eller får et andet. Det er, siger finansministeren til Politiken, vitterligt svært at forklare og forsvare.

I dag er 71 chefer i Finansministeriet ansat på åremålsaftale, og i de seneste fem år har ministeriet 24 gange udbetalt fratrædelsesgodtgørelse til chefer, der er fortsat i samme job eller nyt job i ministeriet. Det har samlet kostet 6,8 millioner kroner, og den gennemsnitlige fratrædelsesgodtgørelse har været 284.000 kr. En vicedirektør har fået udbetalt det højeste beløb på 575.614 kr.

En fast praksis

Det er de statslige chefers fagforeninger, Akademikernes Centralorganisation (AC) og Djøf, som har fået forhandlet muligheden for fratrædelsesgodtgørelse ind i overenskomsten med staten. Det samme er sket i kommuner og regioner.

Det har udviklet sig til en fast praksis at give cheferne ret til fratrædelsesgodtgørelse, også når de ikke fratrådte. Finansministeriet har i 2005, 2008, 2011 og 2013 stillet krav om en ændring af aftalen, men det har AC og Djøf afvist. De statslige arbejdsgivere har derfor forklaret, at de var nødt til at følge reglerne.

Skatteministeriet, Miljøministeriet og Finansministeriet er de ministerier, der har flest åremålsansættelser og flest udbetalinger af fratrædelsesgodtgørelse til chefer, der ikke fratræder, viser de oplysninger, Politiken har indhentet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.