EMNER

Stor interesse for at bygge svinestalde

Hver fjerde producent af slagtesvin vil udnytte slagteriarbejdernes investeringsfond - hvis den bliver oprettet

Ny adgang til finansiering vil få mange landmænd til at bygge mere plads til svinene.Arkivfoto: Diana Holm

Ny adgang til finansiering vil få mange landmænd til at bygge mere plads til svinene.Arkivfoto: Diana Holm

AALBORG:130 ud af 500 adspurgte andelshavere i Danish Crown vil øge produktionen med i alt 1,1 mio. slagtesvin, hvis slagteriarbejderne vælger at yde økonomisk støtte.

Det viser en helt frisk Megafon-måling for Danish Crown.

Den er foretaget blandt 500 af slagterivirksomhedens 1200 største slagtesvineproducenter.

Ud af de 500 andelshavere svarer 26 pct., at de vil bygge nyt, hvis de får en medfinansiering fra slagteriarbejderne på 20-30 pct.

Sammenlagt har de planer om at bygge 277.265 stipladser, hvilket i runde tal vil sige en øget produktion på 1,1 mio. slagtesvin om året.

Målingen viser ifølge Danish Crown også, at producenterne løber panden mod bankboksen, når de ansøger om finansiering til nybyggerier.

Således svarer 37 pct., at det er problemer med finansieringen, der afholder dem fra at bygge nyt.

27 pct. svarer, at de ikke kan bygge nyt, fordi de venter på, at kommunen får behandlet deres miljøansøgning.

13 pct. svarer, at de ikke kan bygge, fordi de har fået afslag på deres miljøansøgning.

Resultatet er ifølge direktør i DC Ejerservice Vagner Bøge ganske overvældende:

- Vi var godt klar over, at mange producenter har ønsker om at udvide og forny deres stalde, men omfanget overrasker mig. Det siger noget om, hvor svært de har ved at få finansieringen på plads.

Historisk forslag

Det var tillidsmandskollegiet i Danish Crown, der tirsdag i sidste uge fremlagde tirsdag et historisk forslag om at investere op mod 600 mio. kroner af slagteriarbejdernes løn i produktionen af danske slagtesvin over de næste fire år.

Forslaget har mødt bred politisk opbakning, ligesom også banker og kreditforeninger melderklart ud, at de påskønner slagteriarbejdernes forslag og er parat til at bakke finansieringen af nye stalde op.

- Det her er et fantastisk initiativ. Jeg tror på, at det kan være med til at skabe ny vækst i svineproduktionen. Vi håber også, at der vil være en tilsvarende positiv indstilling fra politisk side, så dem, der skal investere, kan få de nødvendige tilladelser og vilkår, siger Poul Erik Jørgensen, vicedirektør i Nykredit.

Beslutter slagteriarbejderne i Danish Crowns Svinekødsdivision DC Pork sig for at investere 600 mio. kroner i at øge slagtesvineproduktionen i Danmark, bliver pengene placeret i en investeringsfond.

Med opbakning fra landmænd og finansieringsinstitutter bliver der samlet set tale om investeringer i svineproduktionen på op mod tre mia. kroner.

Tre millioner slagtesvin

Forslaget forventes at øge slagtesvineproduktionen med op til tre millioner slagtesvin over de næste fire år.

Lykkes det, vil det ikke kun sikre eksisterende danske arbejdspladser, men også at der kan etableres nye. Det er nemlig en betingelse for at modtage støtten, at grisene leveres til Danish Crowns danske slagterier. Medarbejderne i DC Pork stemmer i den kommende tid om forslaget.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst