Stor ministerflok rykker klemt landbrug til undsætning

Med bedre rammevilkår for at drive landbrug vil landbruget genvinde styrken, lyder det fra landbrugsformand.

Der er fire milliarder kroner at hente for dansk landbrug, hvis en række afgifter bliver fjernet.

Sådan lyder meldingen på Landbrug & Fødevarers store delegeretmøde i Herning fra formand Martin Merrild til de mere end 500 fremmødte landmænd.

- Det kan ske, hvis vi fjerner afgifterne på pesticider, jordskatterne og PSO (eltariffer primært til vedvarende energistøtte, red.), og hvis vi samtidig skærer ned på bidragene på realkreditten med 0,35 procentpoint og marginalrenten med 1 procentpoint, siger han.

Landbrugstopmødet holdes i den historisk alvorlige landbrugskrisens slagskygge som følge af Ruslandsboykot og nedsmeltning af det internationale mælkemarked.

Men som også lyses op af den morgensol, som landbruget fornemmer med Venstreregeringens lovede 16-punktsplan til støtte for landbruget.

Regeringens imødekommenhed illustreres af, at hele fire ministre med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen deltager i Herning.

Her håber landmændene, at ministrene vil løfte noget mere af sløret for, hvordan 16-punktsplanen, som ventes færdiggjort inden jul, kommer til at se ud.

Foreløbig lyder løfterne blandt andet på muligheder for at gødske mere, fjerne krav om randzoner og efterafgrøder og hurtigere sagsbehandling.

- At regeringen så tydeligt tilkendegiver over for os landmænd, at vi er en vigtig og uundværlig del af Danmark, betyder rigtig meget for erhvervet. For det har ærlig talt været småt med lyspunkter de seneste år, siger Martin Merrild.

Landbruget og følgeerhvervene vil og kan ifølge Merrild udgøre krumtappen i yderområdernes vækst.

- Det kan vi blive med de rette rammevilkår. Vis os tilliden. Så kan vi være med til at skabe nye arbejdspladser på landet og få nyt liv i landsbyerne.

- Men vi er utålmodige. Vi har ventet længe på et opgør med den ineffektive regulering, siger Merrild.

- Og vores kolleger, der er derhjemme, vores virksomheder, bankerne og os her i salen så hellere, at planen virkede fra i dag end fra i morgen. Mit håb er, at miljø- og fødevareministeren i dag vil fortælle os, hvornår planen bliver en realitet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.