Udland

Stor nedtur på Tokyo-børsen: Aktier falder seks procent

Nikkei-indekset er nu faldet med over 21 procent på 21 dage. De øvrige asiatiske markeder går også i minus.

Stor nedtur på Tokyo-børsen: Aktier falder seks procent

Det toneangivende aktieindeks i Tokyo faldt torsdag med over seks procent. Ved børsens lukning var kursen raslet ned med et dyk på 6,35 procent, og dermed fortsætter nedturen på det japanske aktiemarked.

Nikkei-indekset er således dykket over 21 procent siden den 23. maj, da indekset var kravlet op til det højeste i over fem år.

På de øvrige markeder i Asien vender investorerne også ryggen til aktierne med fald i Hongkong på knap tre procent. I Kina ligger indekset 3,5 procent lavere.

Det er især frygten for, at den amerikanske centralbank vil indstille sine gigantiske opkøb af obligationer for at stimulere den økonomisk vækst i USA, der sender markederne ned.

Federal Reserve har siden september sidste år købt obligationer for omkring 85 milliarder dollar om måneden for at fyre op under væksten.

Dengang sagde centralbankens chef, Ben Bernanke, at opkøbene ville fortsætte, indtil verdens største økonomi var stærk nok til at stå på egne ben.

Forbundsbanken holder møde næste uge, og mange investorer er nervøse for, at Bernanke her vil meddele, at obligationsprogrammet bliver helt lukket eller de månedlige opkøb sat ned.

- Hvis Fed beslutter sig for at trimme sine opkøb, så vil markederne falde yderligere, siger investeringsekspert Yasou Sakuma fra Bayview Asset Management.

Medvirkende til det store fald er også en melding fra den japanske centralbank for to dage siden, som skuffede finansmarkederne. Bankens pengepolitiske møde gav ikke den udvidelse af udlånene til de kommercielle banker, som var ventet.

Onsdag sluttede de amerikanske aktier også i minus. Og det påvirker åbenbart også stemningen i Asien.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.