Udland

Stor test afslører masser af madsvindel i Europa

Vand, der ikke burde være der. Og kød, der slet ikke kan identificeres. Der er masser af madsvindel i Europa.

Madsvindel er stadig udbredt i Europa, hvor det kød, vi spiser, ikke altid er det, vi tror.

Det fremgår af en stor undersøgelse, som den europæiske forbrugerorganisation, BEUC, offentliggør onsdag på baggrund af analyser foretaget mellem april 2014 og august i år i syv EU-lande, dog ikke Danmark.

Undersøgelsen afslører, at der for eksempel tit er mindre kød og mere vand, end der står på etiketterne rundt omkring i de europæiske supermarkeder.

Selve kødet kan også være noget helt andet, end man får at vide, og der kan være puttet andre tilsætningsstoffer end angivet i kødet - herunder ulovlige tilsætningsstoffer.

Analyserne har afsløret "tvetydige, unøjagtige og ofte vildledende etiketter", fastslår den europæiske forbrugerorganisation.

Derfor efterlyser den mere handling for at håndhæve EU-reglerne og sikre forbrugerne klar og troværdig information om deres fødevarer.

- Forbrugerne skal kunne stole på etiketten på den mad, de køber. Der er ingen, der vil købe vand til prisen på kød, siger Monique Goyens, der er leder af BEUC.

Hun opfordrer EU til at skærpe og optrappe kontrollen med europæernes fødevarer for bedre at opdage, afskrække og straffe svindel.

- Hvis det er nemt at snyde, hvorfor skulle de så holde op med at snyde, siger hun.

Det britiske forbrugerorganisation Which? har for eksempel testet lammekød fra 60 restauranter i London og Birmingham.

Det afslørede 24 tilfælde, hvor der var blandet oksekød og kylling i lammekødet, i syv tilfælde var der ikke et eneste gram lam i kødet.

I fem tilfælde kunne kødet slet ikke identificeres, selvom det blev dna-testet for lam, okse, svin, kylling, hest, ged og kalkun.

Nogle frosne kroketter i Holland indeholdt kun halvt så meget kød som oplyst på etiketterne, og i Belgien har man blandt andet fundet svinekød, der var tilsat vand, uden at det fremgik nogen steder.

I Portugal blev hakket oksekød fra 26 slagtere testet, og der blev fundet sulfitter, der ikke er tilladt i frisk kød, i 23 af tilfældene, og i Spanien er der fundet masser af kebabber med kylling og kalkun forklædt som kalvekød.

Forbrugerorganisationer i Storbritannien, Holland, Belgien, Tjekkiet, Spanien, Portugal og Italien står bag undersøgelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.