Stor udvidelse af havn er i gang

Frederikshavn Havn vil ind på markedet omkring renovering og skrotning af borerigge

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Flere af mødedeltagerne opfordrede havnens bestyrelse og direktion til at sætte fart i processen, så den nye havn kan stå færdig før 2016. Men det er ikke realistisk lød svaret .

Flere bassiner flere kajer, større dybde og betydelige baglandsarealer. Sådan forestiller havnedirektør Preben Reinholt, Frederikshavn Havn, vil fremstå i 2016. Der er tale om en kæmpe havneudvidelse, som for alvor skal gøre det muligt for Frederikshavn, at komme ind på markedet for renovering og skrotning af borerigge. Det vil også give de mange maritime virksomheder muligheder for at få større skibe ind f.eks. i forbindelse med de mange olieomladning, der finder sted ud for Frederikshavn. Havnen udvides ved at bygge en ny fire kilometer lang mole udenfor den eksisterende mole, og hele projektet forventes at koste en halv milliard kroner. Havnen havde onsdag inviteret til møde om planerne og fra havnens brugere var der et stort ønske om at den nye havn skulle være klar før 2016. - Men vi har valgt at følge alle spillereglerne omkring samarbejdet med myndighederne blandt andet omkring VVM-redegørelsen, så det kan ikke gøre hurtigere, svarede havnens formand Lars Bjørn. Havnen havde inviteret en af Danmarks førende eksperter inden for borerigsarbejdet, Torben Gregersen fra Niras. Han fortalte blandt andet om, hvordan det var lykkedes at få boreriggen Mærsk Guardian til Hirtshals. Og han sagde lige ud, at det var afgørende at finde sammen i konsortier, hvis man skal gøre sig håb om ordrerne fra ejeren af boreriggene. Men får man sådan en borerig i havn skaber man massiv beskæftigelse. I Hirtshals blev der for eksempel brugt 260. 000 mandetimer på Mærsk Guardian. Torben Gregersen oplyste også, at skrotningen af boreriggene er et kæmpe marked. Der skal skrottes borerigge for 300 mia kroner de kommende år. Der forestår nu flere år med planlægningen. Første fase er frem til maj at undersøge alle eksisterende forhold og dokumentation og se på ønsker til udvidelsen. Først i 2015 skal maskinerne for alvor i gang.