Storbritannien vil lovgive mod kinesiske Huawei

Den britiske regering frygter, at Kina vil bruge virksomheder som Huawei til spionage.

Flere lande er utrygge ved, at den kinesiske telegigant Huawei arbejder med telenetværk af frygt for spionage fra Kina. (Arkivfoto)

Flere lande er utrygge ved, at den kinesiske telegigant Huawei arbejder med telenetværk af frygt for spionage fra Kina. (Arkivfoto)

LONDON:Den britiske regering vil med ny lovgivning gøre det umuligt for udenlandske teknologivirksomheder som kinesiske Huawei at deltage i "strategisk betydningsfulde" infrastrukturprojekter i Storbritannien.

Det skriver avisen The Sun på baggrund af kilder i regeringen.

Ifølge avisen er der angiveligt en udbredt frygt blandt højtstående ministre og embedsfolk og i efterretningstjenesterne for, at kinesisk indblanding i eksempelvis en forestående udrulning af 5G-internet kan blive brugt til spionage.

Det er blandt andre den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, og forsvarsminister Gavin Williamsen, der har udtrykt bekymring for Huaweis øgede engagement.

En af grundene til bekymringen er kinesisk lovgivning, der pålægger private kinesiske virksomheder at samarbejde med efterretningstjenesten i Beijing.

Den nye lovgivning skal blandt andet gøre det sværere for britiske teknologiselskaber at vinde offentlige udbud, såfremt man benytter udstyr fra Huawei.

Ifølge The Sun er regeringen indstillet på, at det kan betyde prisstigninger og eventuelle forsinkelser i forbindelse med overgangen til 5G-internet.

I forvejen har lande som USA, New Zealand og Australien afvist at benytte Huaweis udstyr i forbindelse med introduktionen af 5G-internet.

Tidligere på ugen advarede også den norske efterretningstjeneste, PST, om den rolle, som den kinesiske teknologigigant spiller.

Den kinesiske regering har afvist kritikken og advarer ifølge nyhedsbureauet Reuters om den negative effekt, den form for lovgivning kan have på international handel.

I august overhalede Huawei amerikanske Apple og blev verdens andenstørste leverandør af smartphones efter sydkoreanske Samsung.

/ritzau/