Store byttedag på Kulturstationen i Skørping

Sidste år var der masser af mennesker til byttemarkedet i Skørping. I år forventer arrangørerne omkring 500 gæster. Foto: Privat
3. april 2017 06:00

For fjerde år i træk kan du shoppe amok i Skørping med god samvittighed - og uden at det koster en krone. Den store shoppefest begrænser sig dog til fem klokketimer Palmesøndag den 9. april, og holder sig inden for Kulturstationens mure. Det er ILS Skørping, Skørping Borgerforening, Rebild Borgerforeninger, Bogby 9520, Danmarks Naturfredningsforening og Kulturstationen, der er gået sammen om arrangementet.

Arrangørerne forventer omkring 500 gæster til byttemarkedet, hvis formål blandt andet også er at fokus på konsekvenserne af vores forbrug - og at fremme genbrugstanken.

- Når vi bytter lokalt i stedet for at købe nyt, spares CO2, som ellers ville være udledt ved produktion og transport af varerne, fortæller Anette Bruun Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening.

- Der plejer at være rigtig meget tøj at vælge imellem, og man kan forsyne sig med ren samvittighed, for ud over klimaet spares også vandressourcer, når lysten til nye outfits tilfredsstilles ved at bytte.

Hver dansker køber i gennemsnit 16 kilo nyt tøj om året svarende til 64 t-shirts eller 16 par bukser. Produktion af 16 par bukser kræver ikke mindre end 58.000 liter vand. Selvom vandmangel næppe bliver et problem i Himmerland, er rent og rigeligt vand ikke en selvfølge. Andre steder i Danmark overudnyttes vandressourcerne, og truer den fremtidige drikkevandsforsyning. Det samme gælder områder i udlandet, hvor en stor del af det tøj, vi køber, bliver produceret.

- Tænk på det tøj, du har på. Bukser, bluse, trøje, undertøj og strømper. Hvis du bytter dig til et nyt sæt tøj, sparer du naturen for 10.000 liter vand, 3 kilo kemikalier og 28 kg CO2. Det er nemlig, hvad der sådan cirka går til at dyrke, fremstille, farve og transportere materialerne, slutter Hanne Mortensen fra Skørping Borgerforening.

På den store byttedag er hun chef i caféhjørnet, som er det eneste sted, gæsterne kan slippe af med deres penge. Ellers er alt gratis. Man giver, hvad man har, og tager hvad, man kan bruge.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...