Store drømme om norsk eventyr

Ole Søndergaard fra Marine Design i Hirtshals har taget patent på en ny slags bølgebryder og satser på de dybe, norske fjorde.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

En lang bølgebryder i et helt nyt design, som Ole Søndergaard har taget patent på - og som er testet bl.a. i en norsk fjord. Privatfoto

Når man laver bølgebrydere, er det som regel noget med at dumpe en forfærdelig masse sten i et dige rundt om en havn eller en badestrand. Det virker fint på lavt vand - og duer bare slet, slet ikke i de dybe norske fjorde, hvor der snildt er 50-100 meter dybt vand helt ind til kysten. Her må der tænkes kreativt, og det er præcist hvad Ole Søndergaard har gjort - så kreativt, at han har skabt en ny måde at dæmpe bølger på - med en flydende dæmper, der virker som en overdimensioneret, aflang si, som forankres i havbunden. Nu er der taget patent på bølgebryderen, som gerne skulle dæmpe masser af bølger i Norge - hvis det ellers går efter det Søndergaardske hoved. - Vi er ved at etablere en udstilling i Norge, og har i forvejen et godt netværk gennem de flydebroer, som vi har solgt gennem mange år, siger Ole Søndergaard, som har store forventninger til opfindelsen. - I Danmark har mange familier to biler, mens man i Norge ofte har to både - så der er et stort marked, siger han. Også en ny slags flydebro Desuden har Ole Søndergaard netop lagt sidste hånd på en anden opfindelse, som han har mindst lige så store forventninger til - nemlig et betondæk til de flydebroer, som han producerer i sin virksomhed, Marine Design, der lokalt lever en upåagtet tilværelse med 1300 kvm. produktionslokaler i udkanten af industrikvarteret i Hirtshals. Marine Design har i mange år fremstillet flydebroer til bl.a. lystbådehavne, roklubber, arbejdsplatforme til søs - og bl.a. en badeplatform til Roskildefestivalen 2010. Platformene har som oftest været beklædt med træ, men nu har Ole Søndergaard opfundet en betonblanding, som er stærk selvom den støbes i et tyndt lag - og kombineret det med, at kunderne selv kan bestemme, hvor højt platformen skal ligge i vandet. - Den kombination er ny, og det har jeg store forventninger til, siger han. Finanskrisen ramte hårdt Ole Søndergaard har arbejdet i sin virksomhed siden han kom i lære som 16-årig. I dag er han 46 år, og har dermed haft 30 års jubilæum i virksomheden, som han købte halvpart i for fem år siden - og overtog helt for to og et halvt år siden. - Det var lige da finanskrisen for alvor ramte, så det har gjort ondt, erkender han med henvisning til at der i dag kun er en enkelt medarbejder foruden ham selv. - For fem år siden var vi syv, siger han. Selv om krisen kradser og Ole Søndergaard gerne indrømmer, at det kunne være sjovere at gå på arbejde, har han på ingen måde fortrudt, at han overtog Marine Design efter sin gamle mester, Knud B. Olsen. - Jeg var blikkenslager og kunne se, at der egentlig ikke var mere i udsigt - at det var sådan, jeg skulle arbejde resten af mit liv. Uden nogensinde at få chancen for at tjene flere penge. Det var en uhyggelig tanke, siger Ole Søndergaard, som ikke har fortrudt. - Nu har jeg lavet to nye opfindelser, som nok skal blive en succes. Jeg skal på messe med dem i november og februar, og lige nu ... det er simpelthen begyndelsen på et helt nyt kapitel, håber Ole Søndergaard.