Storm skyllede vrag i land

Han Herred Havbåde efterlyser nu flere dele af skibsvrag, som skyllede op på stranden i Løkken efter stormen Egon

Sådan så vraget ud, da det skyllede op på land efter stormen Egon. De lange buede træstykker er skibets spanter, hvor nogle stykker desværre mangler nu. Arkivfoto: Gunnar Husebø

Sådan så vraget ud, da det skyllede op på land efter stormen Egon. De lange buede træstykker er skibets spanter, hvor nogle stykker desværre mangler nu. Arkivfoto: Gunnar Husebø

LØKKEN:I forbindelse med stormen Egon 10. januar skyllede et 8,5 meter langt skibsvrag op på Løkken Strand nær ved redningshuset.

Vraget lå det første par uger på stranden, men er nu blevet flyttet til Han Herred Havbåde ved Slettestrand, hvor de passer på det indtil videre. Her er man meget interesseret i at finde ud af, hvilken type båd det er, og hvor gammel den er.

- Det kan vise sig at være et meget interessant vrag. Det er klinkbygget, og plankerne er udelukkende sat sammen med trænagler, hvilket viser, at det kan være meget gammelt, siger Kirsten Monrad Hansen fra Han Herred Havbåde.

Der mangler dog nogle af skibets buede træstykker, spanterne, som sad på vraget, da det skyllede op, og dem vil Kirsten Monrad Hansen meget gerne have tilbage til resten af vraget.

- Vi vil meget gerne appellere til, at folk leverer dem tilbage. Selvom nogle måske synes, at det er spændende med et stykke historie i deres hus, siger hun.

Oprindelse endnu ukendt

Man ved endnu ikke ret meget om vraget, men man mener, der enten er tale om en sandskude eller en fladbåd.

En sandskude er en båd, som blev brugt i sejlads mellem Nordjylland og Norge, da de med deres flade bunde havde nemt ved at komme op på stranden. En fladbåd blev derimod brugt til at fragte varer fra større skibe op på land.

For at blive klogere på vraget, vil man den kommende uge sende en prøve af vraget ind til datering, da man så håber på at få noget at vide om vragets alder.

Det skal gøres med en såkaldt årringsdatering af træet, som kan give klarhed over, hvornår træet til skibet er blevet skovet.

Et lignende fund er dateret til 1660-1673, men det er endnu svært at sige noget endegyldigt om vragets alder.

- Det kan godt både være meget ældre, men også noget yngre. Det er meget svært at sige, da man har lavet skibe med trænagler i Norge og Sverige meget senere, end man gjorde i Danmark, siger Kirsten Monrad Hansen.

Kirsten Monrad Hansen opfordrer til, at man kontakter Han Herred Havbåde, hvis man ligger inde med nogle af vragdelene, eller alternativt kan de afleveres anonymt hos Løkken Turistbureau.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.