Udland

Stormagter enige om endnu et Iran-møde

Sanktioner vil måske blive lempet, hvis iranerne ændrer på berigelse af uran.

Stormagter enige om endnu et Iran-møde

Vestlige lande håber, at Iran vil reagere positivt på forslag, som de har stillet under nye forhandlinger i Kasakhstan om Teherans omstridte atomprogram.

- Jeg håber, at den iranske side vil se positivt på de forslag, som vi har fremlagt. Vi må vente og se, siger EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton.

Irans og verdens stormagter enedes onsdag om at sende eksperter til Istanbul den 17.-18. marts, hvorefter nye forhandlinger skal genoptages den 5.-6. april, siger Ruslands forhandler.

Den russiske viceudenrigsminister Sergej Riabkov har ifølge Itar-Tass bekræftet, at Iran har fået tilbud om en lempelse af sanktioner mod, at det indstiller berigelser af uran til 20 procent, hvilket er tæt på atomvåbenproduktion.

Amerikanske regeringskilder afviser, at Iran er blevet lovet lempede oliesanktioner.

Iran har i de seneste offentlige udmeldinger giver udtryk for, at det ikke kan se nogen grund til at mindske berigelsen af uran.

De seks stormagter - USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Kina og Tyskland - har forhandlet med iranerne tirsdag og onsdag i Almaty i Kasakhstan.

Vestmagterne mener, at Iran er i færd med at udvikle atomvåben, mens Iran siger, at det er ved at udvikle almindelig atomkraft.

Parterne blev enige om de nye forhandlinger i begyndelsen af april.

Det Internationale Atomagentur (IAEA) sagde i en ny rapport forud for møderne i Kasakhstan, at Iran er begyndt at installere nyt og avanceret atomudstyr på et af sine største atomanlæg.

- Det er første gang, at centrifuger, der er mere avancerede end IR-1, er blevet installeret, konkluderer IAEA-rapporten.

Centrifugerne anvendes til uranberigelse, som ifølge de iranske myndigheder skal bruges som brændstof i atomkraftværker.

FN's Sikkerhedsråd har adskillige gange vedtaget resolutioner for at få Iran til at opgive uranberigelse.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst