Udland

Stormagter i magtkamp om Syrien-konference

Rusland og USA er stadig uenige om mange centrale elementer ved planlagt møde i juni eller juli.

Stormagter i magtkamp om Syrien-konference

Uenighed om, hvem der skal deltage i en international konference om Syrien, kan undergrave bestræbelserne på at nå frem til en politisk løsning ved et møde, der planlægges i juni eller juli, siger diplomater.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at der stadig ikke er opnået enighed mellem USA og Rusland om de centrale "elementer" ved konferencen, som formentligt vil finde sted i Geneve.

Den amerikanske FN-ambassadør, Susan Rice, erkender også, at det er ikke er blevet fastslået, hvilke lande, der skal deltage, ligesom det skal uddybes, hvem der repræsenterer Syriens regering og landets opposition.

Men Rice understreger over for journalister, at hele den amerikanske regerings "udenrigspolitiske apparat" arbejder sammen med Rusland om konferencen.

Men spørgsmål om Irans og Saudi-Arabiens deltagelse og usikkerhed om, hvem der skal repræsentere den splittede opposition og præsident Bashar al-Assads regering, kaster lange skygger hen over forberedelsesprocessen.

Den vigtigste opposition i Syrien har netop holdt møder i Istanbul, hvor den insisterede på, at forhandlingerne må føre til Assads regerings afgang, men dybe kløfter imellem de forskellige grupper var åbenlyse.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, erkender, at det bliver meget vanskeligt at forberede fredskonferencen, og ved et møde i Paris tidligere på ugen med sin amerikanske kollega, John Kerry, lykkedes det ikke de to ministre at bryde dødvandet.

Aktivister i Syrien siger, at antallet af dræbte i konflikten er nået op på 94.000.

Det syriske styre melder sig klar til at deltage i en fredskonference, og det samme gælder Syriens oppositionsstyrker.

Det amerikanske udenrigsministerium har fordømt den libanesiske gruppe Hizbollahs tilstedeværelse og aktive deltagelse i krigen i Syrien.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.