Udland

Stormagter rasler med sablen i Sydkinesisk Hav

Kina sætter sig på omstridte øer. USA advarer om, at man ikke respekterer det og flyver og sejler som vanligt.

En konflikt mellem USA og Kina er under opsejling, efter at den kinesiske hær er begyndt at opføre landingsbaner og bevæbne småøer i Det Sydkinesiske Hav, som andre lande i regionen gør krav på.

USA har klart ladet forstå, at man ikke vil opfatte øerne som kinesisk territorium og vil besejle og overflyve området, som det passer den amerikanske regering.

- Tag ikke fejl af det: USA vil flyve, sejle og operere overalt, hvor folkeretten tillader det, og som amerikanske styrker allerede gør det rundt om i verden, siger den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, lørdag på et sikkerhedspolitisk møde i Singapore, hvor Kina også deltager.

De omstridte øer kendes som Spratley-øerne. Det er ganske små øer midt ude i Det Sydkinesiske Hav, som også Filippinerne, Vietnam og Taiwan gør krav på.

- Vi ønsker en fredelig løsning på alle stridigheder. For at det skal lykkes, skal der ske et øjeblikkeligt og varigt stop for landtildragelser fra alle parter, siger Carter.

Han påpeger, at det er ekstra graverende, når der samtidig er en militarisering af øerne. Men han erkender, at også de tre lande, der gør krav på øerne, har forbrudt sig ved at etablere sig på de omstridte øer.

Carter siger, at USA er "dybt bekymret" for, hvad der er Kinas planer. Det er USA's opfattelse, at de bittesmå øer, der knap kan rumme en landingsbane, vil blive brugt til at udvide Kinas havområder.

På mødet i Singapore siger en embedsmand for det kinesiske forsvar, at kritikken er "ubegrundet og ukonstruktiv".

- Den fri sejlads i Det Sydkinesiske hav er overhovedet ikke et spørgsmål, for denne frihed har aldrig været berørt, siger han

- Jeg mener, at de kinesiske aktiviteter, rimelige og berettiget, forklarer den kinesiske embedsmand ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.