Omstridt digital ophavsret får grønt lys i EU-Parlamentet

Kritikere har advaret om internettets død, som vi kender det. Det kalder Morten Løkkegaard "det rene vrøvl".

Europa-Parlamentets holdning til digital ophavsret blev vedtaget onsdag. Den lægger op til, at Google go Facebook skal betale ophavsret til kunstnere og musikere, hvis værker benyttes på de store platforme. Mindre platforme er undtaget. Foto: Frederick Florin/Ritzau Scanpix

Europa-Parlamentets holdning til digital ophavsret blev vedtaget onsdag. Den lægger op til, at Google go Facebook skal betale ophavsret til kunstnere og musikere, hvis værker benyttes på de store platforme. Mindre platforme er undtaget. Foto: Frederick Florin/Ritzau Scanpix

EU-Parlamentet har onsdag stemt om og vedtaget en fælles holdning til en ny digital ophavsret på internettet.

Et pænt flertal var enige om et kompromis, der indeholder en række ændringer af udspillet, som vil sikre betaling til kunstnere fra store it-virksomheder som YouTube. Mindre medieplatforme undtages fra direktivet.

Reformen har som mål at sikre, at de, som står bag eksempelvis musik og videoer, der er beskyttet af ophavsretten, får betaling for delte værker.

Emnet har været debatteret voldsomt i Europa-Parlamentet. Direktivet har splittet de politiske grupper.

EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V), som har fulgt debatten i en årrække, er tilfreds med afstemningen.

- Det er en stor sejr for journalister, udgivere og kunstnere i det hele taget i Europa, siger Løkkegaard i Strasbourg.

Han glæder sig over, at det grundliggende princip om ophavsret nu bliver gældende i den digitale verden - hvis man ellers kan nå til enighed med EU-landene.

I it-branchen har vægtige stemmer og aktivister kritiseret og advaret om den reform, som EU-Kommissionen har fremlagt udspillet til. De mest ekstreme stemmer har sagt, at det er enden på internettet, som vi kender det i dag.

Løkkegaard mener, at det er "det rene vrøvl".

- De store platforme Google og Facebook har klaret sig udmærket - for ikke at sige fremragende. Omvendt har kunstnere, journalister og udgivere klaret sig pænt dårligt, da der ikke har været ordentlige rettighedsbestemmelser, siger han.

Det er it-giganter som YouTube, Facebook og Google, der skal have pengepungen frem i fremtiden, hvis parlamentet får sin vilje. Først skal der dog forhandles med EU-landene.

Derimod er mindre platforme på internettet ikke omfattet af direktivet, skriver EU-Parlamentet efter afstemningen. 438 stemte for, og 226 stemte imod.

I EU-Kommissionen, der står bag udspillet, ser man også frem til at kunne få en digital ophavsret.

- Det er godt, for så kan forhandlingerne begynde. Det giver håb om, at vi kan få en lovgivning for copyright inden for en overskuelig tid, siger Margrethe Vestager, som er EU's konkurrencekommissær, i Strasbourg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.