Stort dansk studie peger på få covid-senfølger hos børn

Det ser ifølge dansk studie ud til, at senfølger efter covid-19 ikke plager særligt mange børn.

FILE PHOTO: Children are vaccinated against COVID-19 in Leipzig <i>Matthias Rietschel/Reuters</i>

FILE PHOTO: Children are vaccinated against COVID-19 in Leipzig Matthias Rietschel/Reuters

Kun få børn oplever senfølger efter at have været syge af covid-19.

Det viser et nyt studie fra Hospitalsenheden Vest med deltagelse fra Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital.

Det skriver Aalborg Universitetshospital mandag i en pressemeddelelse.

Studiet finder frem til, at 0,8 procent af børn oplever senfølger. Over 33.000 børn har deltaget i det.

I meddelelsen fortæller Luise Borch, der er forskningsansvarlig afdelingslæge på Børn og Unge-afdelingen ved Hospitalsenheden Vest, at det kan være endnu et skridt mod at forstå mere præcist, hvordan coronavirus påvirker børn.

- Det giver en vigtig viden om det fulde forløb af en coronavirusinfektion hos børn, og netop fordi børn sjældent bliver alvorligt syge af coronavirus, er viden om mulige senfølger også en vigtig brik i puslespillet, siger Borch i pressemeddelelsen.

Der er stærkt varierende tal for, hvor mange voksne der bliver ramt af senfølger. Berlingske citerede i juli udenlandske undersøgelser, der peger på, at det gælder hele 60 procent af covid-syge.

I samme artikel sagde direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum, at det i Danmark kun var mellem en halv og en hel procent, der blev henvist til en af landets senfølgeklinikker. Men det tal siger ikke nødvendigvis noget om, hvor mange der faktisk er ramt.

De hyppigste senfølger er træthed, nedsat lugte- og smagssans og nedsat muskelkraft.

Ifølge DR, som også har omtalt studiet, er det blevet accepteret af tidsskriftet European Journal of Pediatrics. Det er dog endnu ikke offentliggjort.

Mediet beskriver, at studiet baserer sig på spørgeskemaundersøgelser med de cirka 33.000 børn og deres forældre.

Børnene har været inddelt i to grupper - én gruppe, hvor barnet har været smittet med coronavirus, og en kontrolgruppe, hvor der ikke har været konstateret smitte.

Derefter er svarene blevet sammenlignet, og det er på den baggrund, at man er nået frem til, at 0,8 procent af smittede børn har oplevet senfølger. Senfølger kendetegnes ved, at symptomer varer længere end fire uger efter smitte. Det skriver DR.

Senfølgerne forsvandt ifølge Aalborg Universitetshospital igen hos langt de fleste børn i løbet af en til fem måneder.

Til TV 2 udtaler Anne Møller, der er praktiserende læge og medlem af Dansk Selskab for Medicins corona-taskforce, at studiet også har sine begrænsninger.

Hun er grundlæggende positiv over for studiet, men siger, at der er stor forskel på det danske sundhedssystem og andre landes systemer. Hun savner derfor sammenlignelig international litteratur og håber på større opgørelser med tiden.

/ritzau/