Stort fald i antibiotika til små børn under coronakrisen

Forbruget af den bakteriedræbende receptmedicin antibiotika er faldet med 15 procent i coronaåret 2020.

Antibiotika er en bakteriedræbende medicin, der udskrives ved infektioner. Danske læger har i mange år haft fokus på at nedbringe udskrivningen grundet faren for, at bakterier udvikler resistens, altså en modstandsdygtighed overfor medicinen, hvis det bliver brugt for meget. (Arkivfoto).

Antibiotika er en bakteriedræbende medicin, der udskrives ved infektioner. Danske læger har i mange år haft fokus på at nedbringe udskrivningen grundet faren for, at bakterier udvikler resistens, altså en modstandsdygtighed overfor medicinen, hvis det bliver brugt for meget. (Arkivfoto).

KØBENHAVN:Coronakrisen har lært os at spritte af og vaske fingre som aldrig før. Det viser sig også i vores forbrug af antibiotika.

Danskerne har fået 15 procent mindre antibiotika under corona i 2020 sammenlignet med året før.

Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Her har man sammenholdt udskrivningen af recepter på antibiotika fra april 2020 til slutningen af samme år med udskrivningen i samme periode forrige år.

Til sammenligning var der et tilsvarende fald på ni år - nemlig 17 procent fra 2010 til 2019.

Ifølge Sundhedsministeriet, som har fremlagt tallene i en pressemeddelelse, tyder tallene på, at tiltagene mod corona har haft en positiv effekt på at mindste smittespredningen - også med andre sygdomme.

- Danskerne har taget de smitteforebyggende vaner til sig og bidraget til at sænke smittespredning af covid-19, og det har også haft en positiv effekt på antibiotikaforbruget og forhindret andre sygdomme og luftvejsinfektioner. Det tyder på, at vi med fordel kan tage de gode vaner med os på den anden side af corona, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Faldet i forbruget er størst hos de mindste. Blandt 0-4-årige har der været udskrevet 58 procent mindre antibiotika end i samme periode sidste år.

Børnehaver og vuggestuer lukkede ned under første nedlukning. Siden har institutionerne været åbnet med en række krav om afstand og nedlukning ved smitteudbrud.

Spørger man formand for dansk pædiatrisk selskab, som er en sammenslutning af danske børnelæger, er coronanedlukningen den store årsag.

- Vi har set, at børn har været væsentligt raskere, og det viser sig også i indlæggelsestallene, siger formand Klaus Birkelund Johansen.

Børn får typisk udskrevet antibiotika til at bekæmpe mellemøre-, hals- eller lungebetændelse, oplyser formanden.

Han påpeger, at man ved tilbagevenden til normale tilstande efter corona kan frygte, at der sker et boom af smitte med ellers udbredte sygdomme. Særligt hos helt små børn, som har været født isoleret ind i krisen.

Det danske sundhedsvæsen har i mange år haft fokus på at nedsætte forbruget på grund af faren for, at bakterier udvikler en modstandsdygtighed overfor medicinen. Sker det, vil det blive vanskeligere at behandle infektioner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.