Stort flertal i Burundi giver præsidenten 16 års mere magt

Ved omstridt afstemning i Burundi har 73 procent stemt for, at præsident kan sidde to perioder mere.

73 procent af vælgerne i Burundi har ved en folkeafstemning stemt for en reform af landets forfatning, så præsidenten potentielt kan blive siddende til 2034. Foto: Scanpix/-

73 procent af vælgerne i Burundi har ved en folkeafstemning stemt for en reform af landets forfatning, så præsidenten potentielt kan blive siddende til 2034. Foto: Scanpix/-

Pierre Nkurunziza har været Burundis præsident siden 2005, og torsdag støttede knap tre fjerdedele af de stemmeberettigede i landet, at han potentielt kan få yderligere 16 år på magten.

Det meddeler landets valgkommission ifølge nyhedsbureauet Reuters mandag.

73 procent af vælgerne har ved en folkeafstemning stemt for en reform af landets forfatning.

De blev bedt om at svare ja eller nej til en ændring, der dels forlænger den siddende præsidents embedsperiode fra fem til syv år, dels giver Nkurunziza mulighed for at søge yderligere to perioder fra år 2020.

Pierre Nkurunziza er en af flere afrikanske præsidenter, som de seneste år har søgt at forlænge egen magt ved at ændre en forfatning eller med andre midler.

Reformen af forfatningen har også været meget omstridt i Burundi.

Eksempelvis har præsidenten ifølge nyhedsbureauet AP ikke fundet sig i, at folk mener, at reformen er urimelig. Det har været forbudt at opfordre til boykot.

Præsidenten har ved dekret besluttet, at folk, der opfordrer til boykot af afstemningen, skal straffes med op til tre års fængsel.

- Jeg er bare mødt op, fordi jeg har fået at vide, at dem, som ikke stemmer, vil blive straffet, sagde en lærer, der stod ved et valgsted i Burundis hovedstad, Bujumbura, torsdag.

Nkurunziza modstandere har påpeget, at han allerede har regeret længere, end forfatningen tillader.

Flere end 1200 mennesker er blevet dræbt under protester i det østafrikanske land, siden præsidenten i 2015 besluttede at søge en tredje præsidentperiode, hvilket i sig selv var et omstridt spørgsmål.

Observatører har den seneste uge meldt om vold og intimidering af præsidentens modstandere.

Folk er ifølge disse blevet truet med drukning og kastration, har AP skrevet uden direkte kilder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.