Stort guldfund i Vendsyssel

En 26,15 gram tung guldring var kun et af fundene i en omkring 1800 år gammel grav ved Tornby

Gunnar Onghamar og Bente Poder
Den store fingerring vejer hele 26,15 gram, og er måske den største af sin slags fundet i Vendsyssel. Den har skader af plovskær. Arkæologerne mener, at den aldrig har været i brug som ring, for den er ikke slidt, men har været et symbol for den dødes magt og rigdom.
Tornby 9. september 2016 10:48 - Opdateret 9. september 2016 10:52

TORNBY: - Hvis jeg skal sige noget om det her på en skala fra et til 10, så er det en 9'er. Hvis det ikke var blevet pløjet i stykker og blevet så beskadiget, så havde det været en 10'er. Det er et ualmindeligt flot fund, siger en tydeligt stolt og glad Jeppe Boel Jepsen, som er arkæolog ved Vendsyssel Historiske Museum, VHM.

En amatørarkæolog, Michael Ejstrup Nielsen, som tillige er museumstekniker, gjorde for præcis et år siden et fund på stedet.

Det konkrete fund omfatter gravgodset til en fyrstebegravelse fra romersk jernalder. Mest prominent er fundet af to guldringe, foruden rester af to drikkebægre af bronze og to store bronzekedler, såkaldte "Hemmoor-spande". Graven har også rummet krigsudstyr, heriblandt greb og nitter til et skjold. Gravgodsets sammensætning antyder, at den gravlagte tilhørte en snæver kreds af den absolutte magtelite i jernalderens Vendsyssel.

Når det skulle gå et år fra det første fund til det andet, så skyldes det, at man skulle rejse penge til en fortsat udgravning.

Pengene kom i hus, og nu er udgravningen dækket til og sået til igen.

Den store guldring har en ganske snæver kreds kendt til.

- Vi har skullet tie stille i et år. Det har været svært, fortæller Michael Ejstrup Nielsen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...