Danmark

Stort kaffeforbrug svækker graviditetschancen

Kvinder, som drikker meget kaffe, har mindre chance end andre for at blive gravide ved kunstig befrugtning.

Stort kaffeforbrug svækker graviditetschancen

Danske kvinder, som ønsker at blive gravide ved hjælp af kunstig befrugtning, skal måske holde lidt igen med kaffe-drikkeriet.

En stor undersøgelse blandt 4000 danske kvinder, som har modtaget IVF-behandling, viser, at mere end fem kopper kaffe om dagen nedsætter sandsynligheden for at blive gravid med hele 50 procent.

Forskningen er blevet præsenteret tirsdag ved den årlige konference for European Society of Human Reproduction and Embryology.

- Selvom vi ikke er overrasket over, at kaffeforbrug påvirker chancen for at blive gravid, så er vi overrasket over, hvor stor effekten er, siger forskeren bag undersøgelsen, Ulrik Schiøler Kesmodel fra fertilitetsklinikken på Aarhus Universitetshospital.

Sammenhængen mellem kaffe og fertiliteten er blevet studeret flere gange tidligere - med forskellige resultater til følge.

Nogle undersøgelser har vist øget risiko for spontan abort for kaffedrikkere, mens andre har vist det stik modsatte.

Den nye analyse viser, at den "relative risiko" for at blive gravid, hvis man drikker mere end fem kopper kaffe om dagen, når behandlingen begynder, er 50 procent mindre.

Samtidig viser analysen, at chancen for levendefødte er 40 procent mindre. Det resultat er dog ikke signifikant.

Til gengæld er der ingen påviselig negativ effekt for kvinder, som drikker mindre end fem kopper om dagen.

- Der er begrænsede tidligere resultater i litteraturen, så vi skal ikke få kvinderne til at bekymre sig unødigt, siger Ulrik Schiøler Kesmodel.

- Men det virker sandsynligt, baseret på vores resultater og de beviser, vi har i forhold til kaffedrikning, at kvinder ikke bør drikke mere end fem kopper kaffe om dagen, når de får IVF-behandling, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.