Stort tilskud til saltvandsdambrug i Hanstholm

Projekt i Hanstholm er blevet tildelt 20 mio. kr. fra Miljø- og Fødevareministeriets pulje til grøn teknologi

Med et tilskud på 20 mio. kr. er finansieringen på plads, så Sashimi Royal, Gråkjær A/S og Krüger A/S i første kvartal 2016 kan begynde udgravningen til saltvandsdambruget, der skal ligge på disse 30.000 kvadratmeter ved Nordre Strandvej i Hanstholm.Arkivfoto: Ole Iversen

Med et tilskud på 20 mio. kr. er finansieringen på plads, så Sashimi Royal, Gråkjær A/S og Krüger A/S i første kvartal 2016 kan begynde udgravningen til saltvandsdambruget, der skal ligge på disse 30.000 kvadratmeter ved Nordre Strandvej i Hanstholm.Arkivfoto: Ole Iversen

HANSTHOLM:I alt 35 projekter har fået del i de 90 mio. kr., som Miljø- og Fødevareministeriet i dag uddelte til initiativer, der anvender grøn teknologi. Et af dem er et saltvandsdambrug, der skal ligge i Hanstholm - et af to såkaldte fyrtårnsprojekter. Dét er blevet honoreret med en betydelig bid af kagen, nemlig 20 millioner kroner, der indgår som den sidste del af finansieringen i et samlet budget på 85 mio. kr.

Det er Sashimi Royal, Gråkjær A/S i Holstebro og Krüger A/S i Søborg, der er gået sammen om at lave et saltvandsdambrug på land ved Hanstholm.

Formålet med at lave havbruget på land er, at vandet renses og recirkuleres i et lukket system, hvorved man undgår at fiskene slipper ud, og at fiskefoder og næringsstoffer forurener det sårbare danske vandmiljø. Endelig undgår man også, at medicinrester slipper ud.

Starter som forsøg

Danmarks samlede eksport af miljøteknologi inden for akvakultur anslås at ligge omkring 1,5 mia. kr. Og der er også høje forventninger til, hvad projektet i Hanstholm kan bidrage med på dette område.

I første omgang bliver projektet dog ikke rullet ud i fuld skala. På de 30.000 kvadratmeter, anlægget har til rådighed i Hanstholm, skal der i første omgang etableres ét modul med en forventet produktion omkring 1.200 tons om året. Og hvis det bliver en succes, kan der udvides med yderligere tre moduler og opnås en samlet produktion på 4.800 tons.

- Vi har arbejdet på det i fire år og prøvet teknologien af så meget som vi kan, inden det nu skal op i fuld skala, siger direktør i Sashimi Royal, Bent Urup.

Hvis alt går efter planen og vejret arter sig, forventer direktøren at arbejdet med at anlægge havbruget kan starte omkring februar eller marts næste år.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden