Udland

Straffedomstol indleder sag mod militsleder fra DRCongo

En berygtet militsleder fra DRCongo erklærer sig uskyldig i alle anklager mod ham ved straffedomstol.

Den berygtede krigsherre Bosco Ntaganda fra DRCongo erklærede sig ikke skyldig i anklager om krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, da Den Internationale Straffedomstol (ICC) onsdag indledte en retssag mod ham.

Ntaganda, der er født i Rwanda, står anklaget for brutale drab på op mod 800 mennesker i landsbyer i det østlige DRCongo, brug af børnesoldater og kvindelige sexslaver i årene efter 2000.

Ifølge anklagerne ville Ntaganda øge den etniske Hema-gruppes politiske magt og privat lægge beslag på store reserver af olie, guld og diamanter.

Der er 18 anklagepunkter mod ham.

En af hans påståede medsammensvorne er Thomas Lubanga, som er blevet idømt 14 års fængsel af straffedomstolen.

Anklager Fatou Bensouda siger, at militsfolk fra Ntagandas gruppe havde narret et etnisk mindretal til gå ind i falske fredsforhandlinger for at fange og dræbe dem.

- Bosco Ntaganda var den øverste leder af UPC og stod for operationerne.

Et vidne siger til domstolen, at han fandt sin kone og børn blandt ofrene for en massakre i en bananmark. De havde fået struben skåret over, og hans lille nyfødte datter havde fået knust hovedskallen.

De var blot nogle få af de omkring 5000 civile, som ifølge anklageren blev dræbt af Ntagandas folk i 2002 og 2003.

Bensouda siger, at piger, der blev tvunget til at være børnesoldater, blev holdt som sexslaver af de voksne mænd i Ntagandas milits.

- Jeg erklærer mig ikke-skyldig i alle anklager, sagde Ntaganda ved onsdagens retsmøde i en ny proces, som vil blive strammere og mere kontrolleret end flere tidligere processer, som blev fiaskoer for domstolen.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.