Lokalpolitik

Stram kommuneaftale er i hus

Regeringen og KL er enige om rammerne for kommunernes økonomi

Endelig fik kommunerne og regeringen forhandlet en aftale på plads. Foto: Torben Hansen

Endelig fik kommunerne og regeringen forhandlet en aftale på plads. Foto: Torben Hansen

Der er indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2013. Den fastholder de 98 kommuners serviceudgifter på det niveau, som de har budgetteret med i 2012.

Dermed er aftalen strammere, end kommunerne havde ønsket. Serviceudgifterne bliver 231,6 milliarder kroner i 2013.
Kommunerne havde forud for forhandlingerne gjort det helt klart, at de gik efter at få det samme beløb, som udgjorde rammeaftalen for 2012, nemlig 247,8 milliarder kroner.

Hårde knaster

Forhandlingerne i Finansministeriet trak længere ud end ventet, da de sidste knaster viste sig at være hårdere at høvle af end anslået.

I landets største kommune, København, erkender overborgmester Frank Jensen (S), at aftalen er stram og vil kræve hård prioritering.
- På anlægsområdet bliver vi begrænset væsentligt i forhold til i år. Det betyder desværre, at vi i København ikke kan bygge og renovere daginstitutioner, skoler og veje i det tempo, vi selv ønsker, siger han.
Finansminister Bjarne Corydon (S) er derimod særdeles tilfreds med aftalen.
- Det har været hårde, men konstruktive forhandlinger. KL har taget et klart medansvar for at få økonomien tilbage på rette spor, siger finansministeren.

Flere pædagoger

Selvom aftalen altså betyder, at kommunerne må bruge færre penge på service i 2013, end de havde ønsket, så indeholder den 500 millioner kroner til flere pædagoger i daginstitutionerne.

Samtidig er der afsat 300 millioner kroner til forebyggelse på sundhedsområdet, og effektiviseringer skal frigøre 750 millioner kroner til borgernær service.
Desuden får kommunerne lov til at bruge penge fra vandafledningsafgiften til klimatilpasninger.
Det betyder, at kommunerne får råd til at bygge afvandingskanaler og vandreservoirer for 2,5 milliarder kroner. Det skulle gerne mindske skaderne ved voldsomme skybrud.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.