Frederikshavn

Stram økonomisk kurs fortsætter

Ikke plads til serviceforbedringer - Frederikshavn Kommune skal spare 25 mio. kr. i 2016

Birgit Hansen: På udgiftssiden skal vi spare én procent, svarende til 25 mio. i 2016. 

Arkivfoto: Bent Bach

Birgit Hansen: På udgiftssiden skal vi spare én procent, svarende til 25 mio. i 2016. Arkivfoto: Bent Bach

FREDERIKSHAVN:Byrådet tager nu for alvor hul på budgetforhandlingerne, og borgmester Birgit Hansen lægger op til en fortsættelse af en stram økonomisk kurs.

- Målsætningen er fortsat, at vi skal have et overskud på 150 mio. kr. på den ordinære drift, 80 mio. kr. til skattefinansierede anlæg og minimum 80 mio. kr. i den gennemsnitlige kassebeholdning. Tiden er ikke til ”fugle på taget”, og ”slå-til-Søren-budgetter”, siger borgmesteren.

De konservatives Peter Nielsen mener, det er et uambitiøst budgetoplæg uden visioner?

- Hvis man synes, at visioner kun er nye tiltag, så OK. For mig er det en vision at få styr på økonomien, så vi undgår stop-and-go-politik.

- Vi skal stille og roligt bygge en stabil økonomi op, så vi lever, som vi har råd til. På længere sigt får vi måske råd til nye tiltag, nye byggerier og måske bedre service, men det er ikke der, vi er i dag.

Enhedslisten mener, vi skal hæve skatten, så vi får råd til flere lærere og pædagoger med mere. Hvorfor gør I ikke det?

- For det første har vi skattestop i Danmark. Sætter vi skatten op, risikerer vi at få sanktioner og får ikke lov at beholde det fulde provenu ved en skattestigning.

- For det andet rammer en skattestigning skævt. De, der tjener mindst, får mindst ud af det, mens de, der tjener lidt mere, er beskyttet af det skrå skatteloft. Det er jeg ikke interesseret i. Vi laver et realistisk budget, der holder, og skal ikke trække skattekortet på nuværende tidspunkt. Det kan vi ikke gøre hvert år, så lad os reservere det til endnu sværere tider.

Du taler om, at der ikke er plads til økonomiske eksperimenter på grund af flere ubekendte faktorer. Hvad er det?

- Jeg er bekymret allerede i forhold til 2017. Vi kender kun kommuneaftalen for et år. Uanset hvilken farve, finansministeren har, rasler regeringen med sablen. Likviditetstilskuddet på 3,5 mia. kr. gav os i år 58 mio. kr., men vi ved ikke om det eksisterer næste år.

- Det nye er så et omprioriteringsbidrag, hvor ingen ved, hvor meget kommunerne får tilbage. Derfor er vi nødt til at agere efter forsigtigsheds- og worst case-princippet. Det er en usikkerhed, som rammer alle landets kommuner, siger borgmester Birgit Hansen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.