Strandby-fiskerne trætte af forbud

- Giv os nu muligheder frem for flere begrænsninger, lyder budskabet fra fiskerne i Strandby Fiskeriforening

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

STRANDBY:- Vi står over for en politisk beslutning om en helt ny måde at regulere fiskeriet på. Jeg tror desværre ikke politikerne, der har vedtaget det, er klar over konsekvenserne.

Det siger Claus Hjørne Pedersen, formand for Strandby Fiskeriforening.

En ny aftale mellem Danmark, Norge og Sverige om fiskeriet i Skagerak er på vej, og Strandby-formanden opfordrede sine medlemmer til at være omstillingsparate.

- Skal vi have en chance for at komme ud på den anden side af denne omvæltning, skal I bruge jeres ekspertise og erfaring til at optimere jeres fangst. Grejet skal optimeres, så det fisker mest muligt af det, I har kvoter til, og minimerer resten, sagde Claus Hjørne Pedersen.

Muligheder frem for begrænsninger

Samtidig appellerede han til politikerne om at give fiskerne markante muligheder frem for begrænsninger.

- Vi arbejder med naturen. Det er i alles interesse, at der passes på den, men den forandrer sig fra år til år, og rådgivningen, der fastsætter kvoterne, bør afspejle det, fiskerne oplever på havet, sagde Strandby-formanden.

Forbud på forbud

Fiskernes frustrationer over de mange forbud, besværlige reguleringer, pointsystem med straffepoint til fiskere, der træder ved siden af, og et truende forbud mod udsmid, det såkaldte discard, prægede lørdagens generalforsamling.

- For fiskerne er det en knivskarp balance. Træder de ved siden af, falder straffen, som slet ikke står mål med forseelsen, siger Strandby-formanden, der frygter, at bankerne begynder at sætte spørgsmålstegn ved sikkerheden i deres udlån til de fiskere, der er ramt af pointsystemet.

Nødråb til Christiansborg

Strandbyfiskerne har flere gange forsøgt at råbe politikerne op, både lokalt og på Christiansborg.

MF’erne Bjarne Laustsen (S) og Bent Bøgsted (DF) lyttede til fiskernes frustrationer, og Bjarne Laustsen har helt konkret lovet at gå videre med fem af de mest besværlige og tåbelige regler, som fiskerne vil have slettet.

Mærker krisen i Sydeuropa

Økonomisk er fiskerne presset på flere fronter.

Tobiskvoten blev i 2012 beskåret kraftigt. Det kostede omsætning og arbejdspladser, og den langvarige økonomiske krise i Sydeuropa, som traditionelt aftager en stor del af eksporten, kan ses på bundlinjen. Især for hummerfiskerne.

Gennemsnitsprisen på hummer faldt fra 80,80 kr. i 2011 til 65,71 kr.

Til gengæld var der fine priser på industrifiskeri. Her steg gennemsnitsprisen fra 1,68 kr. til 1,92 kr. pr. kg.

Fusion på stand by

Fiskerne i Skagen har fri et til kollegerne i Strandby og foreslået en sammenlægning af de to foreninger.

- Status er, at begge foreninger har behov for mere tid til at overveje det. Vi har rigeligt at se til, men er positive over for skagboerne, siger Claus Hjørne Pedersen.

Kenn Skau Fischer fra Danmarks Fiskeriforening (DF) orienterede blandt andet om status på discard forbud, og Niels Wickmann, direktør i DF, fortalte om sidste nyt angående sporbarhed og strukturen i DF.

Efter mange dage med kuling var størstedelen af fiskerflåden til havs og mange kunne derfor ikke deltage i generalforsamlingen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.