Strandby-kunstner viser statskvinden Thorning
Den tidligere statsminister har valgt kunstneren Ditte Ejlerskov til at male sit officielle portræt.
Portrættet af fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt blev fredag den 21. april 2017 afsløret på Christiansborg. Det er maleren Ditte Ejlerskov, der har malet fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt. Her afsløres portrættet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)
21. april 2017 13:31 - Opdateret 21. april 2017 13:40

KØBENHAVN: Det er et billede af statskvinden Helle Thorning-Schmidt, ikke personen bag, der fredag er blevet afsløret på Christiansborg.

Sådan forklarer kunstneren bag det officielle statsministerportræt, Ditte Ejlerskov, der holder til i Strandby ved Frederikshavn.

Både Ejlerskov og Thorning selv fremhæver betydningen af, at Danmark med Thorning for første gang fik en kvindelig statsminister.

- Du blev en månelanding midt i patriarkatet, siger Ejlerskov.

Der er tradition for, at afgåede statsministre selv vælger den kunstner, der skal male deres portræt.

Og selv om Helle Thorning-Schmidt understreger, at hun i sin dagligdag som statsminister ikke skænkede sit køn mange tanker, så var det alligevel afgørende for hende, at det blev en kvindelig kunstner.

- Jeg ville have en kvinde, der mente noget. Og som var erklæret feminist, ligesom jeg selv, siger Thorning.

Maleriet forestiller Thorning stående med armene over kors i Folketingets vandrehal. Farveskalaen er kølig, blikket fast. Thorning mener selv, at hun ser venligere og varmere ud i virkeligheden.

Du kan læse mere om kunstneren Ditte Ejlerskov på NORDJYSKE Plus

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.