Strandby-skatten det helt store hit

Stor interesse for at se Strandby-skatten, tre amatørarkæo-logers enestående vikingefund

13
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Yes, det er så stort! Museumsinspektør Sidsel Wåhlin lagde ikke skjul på sin begejstring over det sensationelle vikingefund fra Strandby.

STRANDBY:Strandby-skatten, det enestående skattefund fra vikingetiden, som tre amatørarkæologer har gjort på en mark lidt nordvest for Strandby, blev torsdag for første gang vist frem for offentligheden.

I Strandby naturligvis.

Skatten, som består af flere end 330 dele af sølv, heriblandt 188 mønter, dele af smykker samt en stor, helt uskadt thorshammer, betegnes af Jens Christian Moesgaard, seniorforsker fra Nationalmuseet, som ”det største fund siden Guldhornene”, og fundet er ifølge museumsinspektør Sidsel Wåhlin, Vendsyssel Historiske Museum, et tydeligt bevis på, at Vendsyssel i vikingetiden var alt andet end udkant.

- Vendsyssel var ”øen i midten”, centralt placeret mellem Hedeby, Norge og England, og alt tyder på, at området mellem Elling Å og Rugholm Å nord for Frederikshavn har været Danmarks nordligste naturhavn, et knudepunkt for vikingeskibe og handelsmænd, siger museumsinspektøren.

Datidens bankboks

Strandby-skatten, der især er unik på grund af det store antal af Harald Blåtands korsmønter, er formentlig gravet ned i jorden af en rig stormand. At gemme værdier i jorden var datidens bankboks.

I går stod vikingeskatten i en armeret glasmontre i nutidens bankboks i Nordjyske Bank i Strandby, og fundet glæder Frederikshavn Kommunes førstemand.

- Et fantastisk vikingefund er dukket op her i Strandby - fundet af tre unge amatørarkæologer. Hvad mere kan man ønske sig til en god historie, sagde Frederikshavns borgmester, Lars Møller, der roste museumsfolkene for at vise skatten frem i Strandby som allerførste sted på skatten miniturné, der i dag fortsætter på Bangsbomuseet i Frederikshavn og lørdag på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring.

- Det må give noget Strandby-stolthed at nedstamme i direkte linje fra vikingerne, sagde Lars Møller, der ser frem til, at den historiske interesse for ”Danmarks nordligste naturhavn” nu får et gevaldigt løft.

To vikingeskibe i Elling Å

Indicierne på områdets betydning i vikingetiden har længe været kendt.

På Bangsbomuseet ligger Ellingåskibet, et velbevaret vikingeskib, som blev fundet, hvor Skagensbanen krydser Elling Å tæt på åens udløb i Kattegat. Ellingåskibet blev fundet i 1922 og udgravet i 1968.

I 1991 fandt man Nordstrandskibet, ”en lillesøster til Ellingåskibet”, lidt syd for åens udløb, men museet havde ikke råd til at udstille Nordstrandskibet, der derfor er lagt i magasin.

Med fundet af Strandby-skatten håber museeumsfolkene, at Nordstrandskibetkan komme frem i lyset sammen med måske endnu flere fund fra vikingetiden.

- Potentialet er stort. Nu skal vi i gang med at finde storgården, der har ligget på de rige strandenge, hvor Strandby-skatten blev fundet, siger en begejstret Sidsel Wåhlin.

Håber på lokal udstilling

Drengene, der gjorde det unikke fund, Michael og Peter Stokbro samt Tobias Wiis, var naturligvis med til afsløringen af skattefundet og glæder sig over den store interesse.

- Vores største ønske er, at der bliver en lokal udstilling, siger Michael Stokbro, der gjorde det første fund og også var den første, der stod med thorshammeren i hånden, siden stormanden fra Strandby lagde den ned i jorden omkring år 990.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.