Udland

Strejke udløser kampe i Madrids gader

Den generalstrejke, der onsdag har lammet store dele af Europa, har ført til voldelige optøjer i Madrid.

Strejke udløser kampe i Madrids gader

Der er udbrudt voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi i Spaniens hovedstad onsdag middag.

Politiet har trukket stavene og sprøjter med tåregas mod de hundredvis af vrede demonstranter i Madrids gader. Flere end 62 personer er blevet anholdt, og 34 er blevet såret, rapporterer AFP.

Folk er gået på gaden, fordi de er utilfredse med EU's sparekrav, som de kritiserer for at øge fattigdommen og forværre den finansielle krise.

Tidligere på dagen nedlagde millioner af europæere arbejdet i en omfattende generalstrejke, der, udover Spanien, også omfatter Portugal og Grækenland. I Italien og Frankrig er der omfattende arbejdsnedlæggelser.

- Vi strejker for at at stoppe selvmordspolitikken, siger Candido, leder af Spaniens andenstørste fagforening, UGT, til Reuters.

I flere andre europæiske lande som Norge, Tyskland og Belgien, forventes sympatidemonstrationer i løbet af onsdagen under overskriften: "Europæisk dag for handling og solidaritet".

I Spanien og Portugal står den kollektive trafik stille, og fabrikker, lufthavne, supermarkeder og offentlige institutioner ligger flere steder øde hen.

De to lande er for første gang gået sammen om at protestere mod de nedskæringer, som har resulteret i skattestigninger, nedgang i løn- og pensionsudbetaling og velfærdsforringelser.

Spanien topper arbejdsløshedsstatistikken med 25 procent, og i Portugal har 3,4 procent flere mistet arbejdet siden sidste år, hvilket giver en rekordhøj arbejdsløshed på 15,8 procent.

Det får fagbevægelsen i Portugal til at kræve, at den konservative regering går af.

- Målet med strejken er at få svar på, hvordan Portugals problemer bliver løst. Noget af det vigtigste er at få ændret politikken, siger Armenio Carlos, generalsekretær i Portugals største arbejdersammenslutning, CGTP, til nyhedsbureauet AFP.

I alt 40 grupper fra 23 lande er involveret i onsdagens storstrejke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.